Flemming Frederiksen var bartender i det depot, Jens Buhl Christensen i baggrunden traditionen tro havde indrettet på toppen af Sparkærs kælkebakke. Foto: Steen Don

Vinterløbet: Kolde løbere fik varmen med en dram

Til Vinterløbet ser man Sparkær både fra den ene side, fra den anden side og fra byens top

SPARKÆR - Velkommen på toppen, gjaldede det både i øst og i vest.

Det var Jens Buhl Christensen, der som arrangør af Vinterløbet i Sparkær lørdag bød løberne velkommen på spidsen af byens kælkebakke, som forceres både fra den ene og den anden side.

Vinterløbet er nemlig et såkaldt vendeløb, hvor deltagerne med start ved klubhuset på Enrico Dalgas Vej løber den cirka 5,3 kilometer kuperede rundstrækning først den ene vej, og så den anden vej.

På den måde får man undervejs hilst på alle de andre deltagere, selv om man ikke løber lige stærkt, og man får også set de smukke omgivelser fra begge sider.

Bar på toppen

Lørdag gjorde de det på den måde for sjette gang, og det tilbud havde over 130 terrængående motionsløbere taget imod.

De første, som havde en maraton og dermed otte omgange som ambition, strøg afsted allerede klokken 08.30, og siden fulgte en stor flok klokken 09.30.

I mellemtiden havde Jens Buhl Christensen taget opstilling på toppen af kælkebakken, hvor han traditionen tro havde indrettet et lille depot med forfriskninger.

Det gav løberne mulighed for at styrke moralen med lidt vand sodavand eller øl. Men han havde også stærkere varer på hylderne i form af både whisky, bitter, nordsøolie, snaps og sågar en vodka fra Ungarn.

Ikke alle skulle have på de første omgange, men et par af karlene stoppede op og prøvede en lokal klitrosesnaps, mens nogle af pigerne hellere ville have et rabarbershot.

Som bartender havde Jens Buhl Christensen hyret Flemming Frederiksen, hvis kone hjalp til i det store depot ved klubhuset, og selv om kælkebakkebaren som noget nyt tilbød både flødeboller og drømmekage, var det i start-/målområdet, at løberne for alvor fik tanket ny energi på motoren.

Her kunne de lave deres helt egen selvblandede madkasse med navn på, som indeholdt både frugt, nødder, slik og kage, og den blev så stillet ud på foderbrættet, hvor de kunne nippe til den, hver gang de passerede målstregen.

En 13-årig i løbetid

Her mødte avisen familien Andersen fra Mønsted, der talte far Christian og sønnerne Ole og Finn. De har et fællesskab omkring motionsløb, ikke mindst Vinterløbet og det nærliggende Kalkmineløb, som de tilsammen har løbet langt over 1000 kilometer af.

Der har distancen dog også oftest stået på maraton, men lørdag nøjedes familien Andersen med et par omgange af Vinterløbet »for hyggens skyld«.

De var ikke de eneste, der brugte dagen til en »familietur«. Fra Hobro var kommet en far og hans 13-årige søn, der i Sparkær var i gang med sin halvmaraton nummer 132 på den slidsomme rute.

Jens Buhl Christensen skulle selv ud på et par runder senere, men han havde tjekket ruten allerede aftenen før og konstateret, at den var rigtig fin.

Ved kælkebakken kunne han dog konstatere, at et par løbere uforvarent var kommet til at snyde ved at løbe udenom og ikke over på grund af manglende ruteanvisning.

Det blev dog hurtigt løst af formand for Sparkær IF Hans Peter Johansen, der først stillede sig i vejen og siden fik hængt noget bånd op, så ingen kunne være i tvivl.

En enkelt løber nåede dog toppen med et helt andet problem.

- Der er sket noget forfærdeligt, lød det forpustet fra en kvindelig deltager.

- Jeg har glemt at bestille en medalje, og jeg samler på dem.

- Nå, bare spørg Karen. Hun har vist et par ekstra, lød det trøstende fra Jens Buhl Christensen, der et kort øjeblik havde frygtet, at der var brug for en samarit.

Karen Ladefoged er formand for Sparkær IF Løb, og hun var at finde i klubhuset, hvor der løbende blev tanket op i energi-buffeten, mens der også var varm mad på vej.

En vigtig del af Vinterløbet er nemlig at slutte dagens strabadser med gullaschsuppe, der et enkelt år også blev suppleret med jordskoksuppe.

- Men det er vi gået væk fra igen. I år serverer vi kun rigtig mad, lød det fra Karen Ladefoged, der er ude fra landet.

Se flere billeder fra Vinterløbet her

Blandt deltagerne var en mand, der også i det daglige optræder i sort. Tummas Kannuberg er nemlig Sparkærs nye præst, og den unge færing er en ivrig motionsløber, når han har smidt præstekjolen. Foto: Steen Don
Vinterløbet er et såkaldt vendeløb, hvor deltagerne med start ved klubhuset på Enrico Dalgas Vej løber den cirka 5,3 kilometer kuperede rundstrækning først den ene vej, og så den anden vej. På den måde får man undervejs hilst på alle de andre deltagere. Foto: Steen Don