Centerleder Claus Navntoft-Pedersen kan glæde sig over, at han med uvurderlig hjælp fra et omstillingsparat personale var i stand til at vende et truende underskud til et overskud i Stoholm Fritids- og Kulturcenter, der nu går styrket ind i et nyt, spændende år. Foto: Henrik Bagge

Stoholm Fritids- og Kulturcenter: Modvind er vendt til medvind

Centerlederen takker og roser sit personale for, at man formåede at lave et lille overskud i et år, der ellers tegnede til det stik modsatte

STOHOLM - Mine medarbejdere har klaret det helt fantastisk, og det skal de have ros for.

Centerleder Claus Navntoft-Pedersen er fuld af lovord om sit personale i Stoholm Fritids- og Kulturcenter, som tæller ni fuldtidsansatte og 20-25 løst ansatte, unge mennesker.

Han lægger nemlig ikke skjul på, at det har været et vanskeligt år at drive centret, ikke mindst på grund af energipriser på himmelflugt.

- Så helt lavpraktisk har vi måttet kigge på alle poster for at se, hvor vi kunne hente noget. Løbe lidt stærkere, fordele flere opgaver på færre folk, den slags. Al ekstra køle- og frysekapacitet blev slået fra, og vi har med elektrikeren optimeret alt med LED og sluk-selv. Så skruede vi selvfølgelig ned for varmen til de berømte 19 grader. Det gjorde ondt på både os og brugerne, men alle har heldigvis udvist forståelse for den situation, vi var i, siger Claus Navntoft-Pedersen.

Halvvejs gennem 2022 investerede Stoholm Fritids- og Kulturcenter i en stor ombygning af cafeteriet, så det står helt nyt nu. På samme tid kom så de astronomiske prisstigninger på el og varme, og pludselig kiggede man ind i et helt forfærdeligt andet halvår med et kæmpe underskud under opsejling.

- Det fik vi vendt ved at se indad, og medarbejderne løb de ekstra meter, der skulle til, og gjorde det generelt bare rigtig godt. Så vi ender faktisk året med et lille overskud. Og det er godt. Det er nærmest mirakuløst, og det er vi meget, meget stolte af. Men det er specielt på grund af mit personale, der har været meget forandringsparat og klar til at tage imod de mange udfordringer, de fik smidt i hovedet, og forskellige ideer, vi fik undervejs, siger Claus Navntoft-Pedersen.

Stærkt stillet på driften

Evnen til at vende et truende underskud til et lille overskud stiller nu Stoholm Fritids- og Kulturcenter bedre til det indeværende år, hvor finansiering på to millioner kroner til nyt tag på hal 1 og en opgradering af omklædningsrummene er fundet.

- Og så er der en masse andre ting, vi også gerne vil, i forbindelse med, at den nye skole kommer her ved siden af. Så i den heseende stiller det os stærkt, at driften kører godt. Og vi har jo også gang i mange ting heroppe efterhånden, siger Claus Navntoft-Pedersen.

Han tæller på fingrene, mens han remser op af loppemarked, børnedisko, pensionistfest, kunstudstilling, forårsmesse, folkedanserfest, gymnastikopvisning, skumhåndbold og rallyfest.

Dertil ser den private udlejning til konfirmationer, sølvbryllupper og lignende ud til at fortsætte godt og upåvirket som hidtil, og Claus Navntoft-Pedersen håber også at kunne genoptage traditionen med en stor, fælles julefrokost for hele byen.

- Sådan kører det bare kontinuerligt, og så introducerer vi også snart en ny, mere moderne hjemmeside, siger Claus Navntoft-Pedersen, mens han samtidig vifter med et lækkert, nyt 12-siders salgsmateriale om »et center i bevægelse«, der runder alle stedets fortræffeligheder lige fra selskabslokaler over træningsfaciliteter til vandrehjem.

- Det sender vi snart ud til en masse mennesker, så vi også kan få nogle flere lejrskoler og træningslejre hertil, siger han.

Vandrehjem et stærkt kort

I den henseende har særligt vandrehjemmet vist sig som en stor styrke for Stoholm Fritids- og Kulturcenter.

Det rummer tyve fire-personers værelser og er nærmest himmelsendt til både festdeltagere i centret og større grupper af skolebørn eller idrætsudøvere på udflugt.

Desuden har vandrehjemmet i det daglige en belægning på to tredjedele af især håndværkere fra nær og fjern, der er på arbejde i Fjends.

- Så det er en succes i sig selv. Da jeg ankom, havde vi en belægning på en tredjedel, men den har vi altså fået fordoblet. Og den forkromede plan er at skaffe endnu flere sengepladser via nogle hytter uden for vandrehjemmet. Det ville også falde godt i tråd med de mange gæster på Kalk Kaminoen, siger Claus Navntoft-Pedersen om friluftslivet på den 30 kilometer lange vandrerute gennem Fjends, der har Stoholm som enten start- eller slutdestination.

Der tænkes altså offensivt og ikke defensivt i Stoholm Fritids- og Kulturcenter efter et brutalt år, der trak hårde veksler på både personale og økonomi, og Claus Navntoft-Pedersen kigger sammen med personalet og bestyrelsen kun fremad og ikke bagud.

- Det, der er sket, kan vi ikke bruge til ret meget, men det, der kommer til at ske, kan vi bruge til en hel masse, siger han.

Stoholm Fritids- og Kulturcenter afholder generalforsamling den 29. marts på hjemmebane.