Der var kø ved cafeen, da mange hundrede gæster torsdag aften havde set deres snit til at redde sig en gang aftensmad i Stosko. På menuen var både nachos, pastasalat, toast, lasagnette og wraps. Foto: Lars Rasborg

Sikken voldsom trængsel: Stort rykind i minibyen Stosko

Stoholm Skole var i sidste uge omdannet til mini-samfundet Stosko, der kulminerede torsdag aften, da de små virksomheder, eleverne havde bygget op gennem ugen, fik besøg udefra

STOHOLM Bøgerne og lektierne var lagt på hylden på Stoholm Skole i sidste uge.

I stedet var skolen omdannet til minisamfundet Stosko - en tema-uge, som skolen holder hvert tredje år.

Her kunne de 450 elever vælge sig ind på i alt 14 »virksomheder«, der med blandede klassetrin talte alt fra smykkeværksted til bolsjefabrik, fra »gyserkælder« til firmaidræt, og fra café til Beauty Salon.

Stoskos bolsjefabrik havde slået en bod op flere steder rundt i byen, så man aldrig løb tør for input til den søde tand. Foto: Lars Rasborg

En bank var der også med Stoskos egen valuta »steuro«, samt et casino, hvor samme valuta hurtigt kunne skifte hænder.

Og så sørgede et nyhedsmedie med navnet Stosko News for at holde både minisamfundets egne indbyggere og den nære omverden opdateret med hvad, der var i gære på skolen via små videoindslag afbrudt af reklamer ligesom på virkelighedens TV2 News.

Indslagene gik ud på både storskærme i selve Stosko og på skolens Aula, der blev opdateret hver dag klokken 12, så forældrene kunne følge med i minisamfundets hverdag og udvikling gennem ugens første fire dage.

Der havde virkelig været gang i smykkefabrikken i ugens løb, så der var masser af varer på hylderne, da der blev afholdt Stosko by Night. Foto: Lars Rasborg

For torsdag aften var tiden nemlig kommet til, at de ved selvsyn kunne konstatere, hvordan et pulserende minisamfund på rekordtid var blevet bygget op af deres børn.

På invitationslisten var forældre, bedsteforældre, søskende og naboer, og de havde alle til hobe takket ja til indbydelsen i så stor stil, at skolens klasselokaler og gange torsdag aften summede som en myldrende bazar af små boder, hvor »steuroen« var i høj kurs.

Stosko Studio havde ugen igennem både redskabsbane og boldspil, så det hårdt arbejdende folk indimellem kunne få skroget strakt gennem lidt firmaidræt. Foto: Lars Rasborg

Fuld beskæftigelse i Stosko

Hele ugen var holdt skemafri med arbejdstiden 07.50-12.45, indtil det hele kulminerede torsdag aften klokken 17-19.30 med de mange besøgende, hvorefter fredag stod på oprydning og efterfølgende hygge.

Med samtlige elever fra 0.-9. klasse og samtlige lærere fordelt på de 14 virksomheder, havde også skolens pedeller haft nok at se til.

- Ja, vi har trukket lidt ekstra veksler på dem, grinede lærer Louise Skytte, der også havde sæde i Stosko-udvalget.

Det udvalg havde modtaget ønsker om virksomhedstyper fra en række lærere, og derefter kunne eleverne selv »søge arbejde« på de 14 hold efter en prioritering, der tog hensyn til både antal og aldersfordeling.

Stosko havde kreative værksteder med julelanterner og perleplader, og et smykkeværksted med øreringe, halskæder og mulighed for at lave et smykke efter egen fantasi. Foto: Lars Rasborg

En del af formålet med Stosko er nemlig at skabe bedre relationer mellem årgangene, og der blev blandt skolens ældste elever udpeget en »direktør« for hver virksomhed, der først fik stillingen efter en regulær ansøgningsrunde med samtale og det hele.

Lærerne var så i målestokforholdet én lærer per cirka 15 elever tilknyttet holdene i en konsulentrolle, så de store hold med omkring 30 elever havde to »konsulenter« på sidelinjen.

Og Louise Skytte, der har været med til at arrangere Stosko-ugen flere gange, reagerede spontant med to strakte arme i vejret, da hun skulle illustrere den feedback, udvalget plejer at få fra eleverne.

- Mere af den slags, plejer tilbagemeldingen at være. Men det er virkelig også en uge, de kommer til at huske og få gode minder om. Og det gælder både elever og lærere. Vi ser jo det fællesskab, der opstår årgangene imellem, med de store, der bliver tildelt noget ansvar og tager sig af de små, og julelysene i øjnene på de mindste, der nyder omsorg og opmærksomhed fra de største. Det kan altså noget, og de blomstrer virkelig i disse rammer, sagde Louise Skytte under en rundvisning.

I wellness-butikken tilbød de både at få lavet negle og sat håret, og det benyttede blandt andre femårige Laura Vestbjerg sig af. Hun starter først på Stoholm Skole næste år, men hendes storebror går der, så Laura havde sammen med sin mor takket ja til invitationen. Og Laura kunne konstatere, at både crepe og krøl er tilbage i stor stil. Foto: Lars Rasborg

Tryk på op til deadline

På Stosko News rendte Fjends Folkeblad sammen med gode kolleger, heriblandt Nicklas Johansen, der går i 7. klasse og havde haft en herlig arbejdsuge som journalist på redaktionen bestående af 30 elever og to lærere.

Nicklas havde i ugens løb virket både foran kameraet som vært og bag kameraet som video-fotograf, og han var ikke i tvivl om, hvad han foretrak.

- Det har helt klart været sjovest at stå bag kameraet. Der er der ikke så meget pres på, lød det fra Nicklas Johansen.

Nicklas Johansen, der går i 7. klasse, nåede både at virke foran og bag kameraet i Stosko-ugen, hvor han som journalist var tilknyttet Stosko News, der hver dag i ugens løb udsendte video-nyheder både lokalt i Stosko og på Stoholm Skoles Aula. Foto: Lars Rasborg

Redaktionen havde ugen igennem et nyhedsboard, hvor ideer blev skrevet på, og så blev der prioriteret i dem og lavet vinkler og spørgsmål, inden de forskellige crews blev sendt i marken for at bringe nyheder hjem fra resten af Stosko.

Og med udsendelse hver dag til middag var der særligt pres på redaktørerne for at sikre, at man nåede i mål med opgaverne inden deadline.

Længere henne ad gangen var køen af forældre til gyserkælderens mørke og rædsler lang, men så vidt vides kom langt de fleste ud derfra igen.

Endnu større var trængslen dog ved Stoskos café, der havde allieret sig med byens Spar-købmand om at levere omkring 250 sandwich efter forhåndsbestilling.

Men caféen havde også selv været i sving, så man kunne servere både nachos, pastasalat, toast, lasagnette og wraps, så en stor del af Stoholms borgere torsdag kunne redde sig aftensmaden i Stosko.

Én krone er blevet til 10 steuro i Stoskos valutaomveksling, og skolens elever havde i ugens løb fået udbetalt løn i steuro, så de kunne handle i de mange boder og forretninger, der ikke bare blev bygget op til forældre-besøg torsdag, men også virkede ugen igennem. Men var gæsterne torsdag aften ikke nået i Stosko-banken, kunne de også betale for aftensmaden med almindelig MobilePay. Foto: Lars Rasborg