Kalkmineløbet byder blandt andet på en distance, der kaldes »badman«, men som man kan se, deltager også »bad girls« i det spektakulære motionsløb i Fjends. Arkivfoto: Henrik Bagge

Arrangører kridter skoene: Kalkmineløbet er langt med forberedelserne

Et traditionsrigt og spektakulært oplevelsesløb i Fjends tegner til at blive endnu en succes

MOTION Om godt en måned skal de til det igen, men allerede nu er der fuld gang i forberedelserne både over og under jorden.

Det handler om Kalkmineløbet i Fjends, der på Kristi himmelfartsdag afvikles for 14. gang, og det går godt med salget af startnumre.

- Vi nærmer os nu 2600 deltagere til løbet den 18. maj, så det går rigtig godt, siger Rasmus Jønsson fra arrangørgruppen.

Det er over dobbelt så mange, som der til daglig sammenlagt bor i Mønsted og Daugbjerg Sogne, der lægger arealer til det spektakulære løb med en rute, der blandt andet går gennem kalkgruberne i både den ene og den anden by.

Stadig ledige pladser

Arrangørerne har da vanen tro også været vidt omkring i appellen til deltagere.

- De kommer fra hele landet, men også blandt andet fra Sverige og Tyskland, siger Rasmus Jønsson.

Alligevel er der stadig ledige pladser på nogle af distancerne til løbet, der byder på i alt 10 løbsstarter lige fra børneløbets 2,5 kilometer til den længste distance, der faktisk er med indbygget elastik.

Den drabelige Dracula-distance er nemlig kendetegnet ved, at der løbes i 10 timer, og det bringer de allermest hardcore blandt løberne op over de 80 kilometer! Og det vel at mærke i ekstremt kuperet terræn.

Ellers er ruten så viseligt indrettet, at den med sin distance på nøjagtig 10.54 kilometer i sig selv udgør en kvart maraton, som man så kan doble op til en halvmaraton eller løbe fire gange til en fuld maraton.

Der er også dem, der tager fem omgange til den distance, arrangørerne gennem årene har haft stor succes med under betegnelsen »badman«.

Det sociale i højsædet

Det er da også den slags tiltag, der har givet Kalkmineløbet ry for at være blandt Danmarks hårdeste, men samtidig mest unikke og mindeværdige motionsløb.

Det er således også tidligere blevet kåret til Årets Oplevelsesløb med sin rute gennem naturskønne, men brutale omgivelser.

Og så har det alligevel altid været det sociale, der har været i højsædet hos arrangørerne, der da også med masser af musik, underholdning og barer på ruten har formået at gøre arrangementet til en regulær folkefest.

Denne gang får Kalkmineløbet blandt andre besøg af omsorgsklovnen Luni Smil, partybandet Next Time samt et børneshow med Alvin Struds og Co.

Blandt deltagerne roses arrangørerne traditionelt også for depoter helt i særklasse. Det drejer sig nemlig ikke blot om energidrik og frugt, men også kage, chips, flagermusvingummi og så det helt store hit inde i de mørke, kolde og lavloftede gruber i Daugbjerg: Øl og fedtemadder.

Og til beroligelse af de deltagere, der også kommer for at teste egne grænser, er der selvfølgelig stadigvæk tidtagning med chip, hvis man ønsker det.

Kalkmineløbet trækker på omkring 200 frivillige til afvikling af dagen, og som en ekstra service til deltagerne kører to shuttlebusser dagen lang gratis og hvert kvarter mellem Mønsted og Daugbjerg.

Ruten til Kalkmineløbet går igennem både Mønsted og Daugbjerg Kalkgruber. Arkivfoto: Henrik Bagge
Rasmus Jønsson var blandt initiativtagerne, da det allerførste Kalkmineløb blev afviklet i 2009 med 290 deltagere, og han er der stadig nu 14 efter, hvor cirka 10 gange så mange deltager. Arkivfoto: Henrik Bagge
Kalkmineløbet er også kendt for sine mange, skæve depoter som her, hvor der kun er 100 meter til rødvin og ost. Arkivfoto: Henrik Bagge
Der er dagen igennem masser af underholdning ved både Mønsted og Daugbjerg Kalkgruber for de mange, der deltager i folkefesten uden at være i løbesko. Arkivfoto: Henrik Bagge
Kalkmineløbet har allerede solgt 2600 startnumre til dette års løb, selv om der er over en måned til Kristi himmelfartsdag. Arkivfoto: Henrik Bagge
Også Jens Langkniv plejer at komme op i lyset, når Kalkmineløbet kommer igennem Daugbjerg Kalkgruber. Arkivfoto: Henrik Bagge
Der er traditionelt masser af underholdning til Kalkmineløbet som her, da Skivegarden spillede på broen ved Mønsted Kalkgruber. Arkivfoto: Henrik Bagge
Mange deltagere hylder områdets mest kendte pattedyr ved at møde op i forskelligt Batman-gear. Arkivfoto: Henrik Bagge
De omkring 3000 deltagere er delt op i 10 løbsstarter i løbet af dagen. Arkivfoto