Mette Nielsen. Privatfoto

Debat: Man kan ikke både blæse og have mel i munden

DEBAT I sin tale ved Folketingets afslutningsdebat mandag morgen appellerede statsminister Mette Frederiksen (S) til Folketinget om at bakke op om regeringens forslag om at hjælpe de pensionister, som har mindst. Der er tale om et engangsbeløb på 5.000 kroner skattefrit i inflations-hjælp. “Inflationen er et spøgelse, der går gennem vores økonomi,” sagde Mette Frederiksen.

Fakta er, at vi netop nu oplever de største prisstigninger i næsten 40 år: En liter mælk koster 12 kroner. En pakke oksekød: 60-70 kroner. Smør: 25 kroner. Og benzinen/diesel er ofte oppe i mere end 16 kroner literen.

De stigende priser udfordrer mange danske familier. I en tid som denne, så er det selvfølgelig ønskværdigt med flere penge mellem hænderne, da varerne i butikkerne og varme mv. stiger voldsomt. Det er bare ikke så simpelt. For vi skal sikre, at skattelettelserne ikke gør inflationen værre. Og derudover skal skattelettelserne finansieres. Hvis der skulle give skattelettelser svarende til de omkostninger som danskerne har fået som følge af inflationen, så vil det koste samfundet over 35 milliarder kroner i umiddelbare ekstraudgifter.

Hvad svarer 35 milliarder kroner til?

- Det er mere end de samlede udgifter til SU.

- Det er lønudgifterne til næsten hver 10. offentligt ansatte.

- Det er mere end, hvad det koster at drive alle danske plejehjem.

Det er vigtig at være ærlig. Også selv om der snart nærmer sig et folketingsvalg. Det er ikke fair at love guld og grønne skove. Det er situationen alt for alvorlig til. Det vigtigt, at vi tør prioritere og ikke mindst stå ved prioriteringerne. Med andre ord – uanset hvilke valg der træffes, så vi det ”koste noget” og det vil have betydning for nogen.

Dermed er det vigtigt, at huske på, at man ikke både kan give skattelettelser/flere penge til de enkelte danskere i hverdagen og bevare den velfærd som vi har i dag.

Men selvfølgelig kan der gøres noget. Der kan f.eks. målrettes hjælp til dem som er særlig udfordret.

Der er fra regeringens side foreslået et engangsbeløb på 5.000 kroner til folkepensionisterne. Og for de pensionister, der kun har deres folkepension, så vil 5.000 ekstra betyde noget i hverdagen. Et Danmark i balance er mere end geografi og postnummer. Det er også at de som har mindst får en håndsrækning i særlig svære tider.