Kristian Pihl Lorentzen. Arkivfoto

Debat: Regeringen hegner naturen inde

Regeringen og de røde støttepartier har afsat 888 mio. kr. til at give naturen et markant løft med 15 indhegnede naturnationalparker (NNP) fordelt over hele landet. Placeringen af de første fem naturnationalparker er allerede valgt, og aftalekredsen har nu meddelt, hvor de sidste 10 skal ligge.

Jeg er helt enig i behovet for mere natur og styrket biodiversitet. Men jeg er dybt uenig i det valgte ensidige koncept med indhegnede NNP og store græssere. Regeringen har med en uhørt arrogance ignoreret den lokalbefolkning i de berørte områder, der skal leve til dagligt med den gennemtrumferede “Rewilding” løsning, der med rette kan betegnes som et natureksperiment uden garanti for effekt. Desuden er vigtige hensyn til dyrevelfærd, friluftslivet, fri bevægelighed for mennesker og dyr i naturen, klima, træproduktion og hensynet til naboer fejet af bordet uden nogensomhelst vilje til at imødekomme de rejste problemer. Det kalder jeg magtfuldkommenhed.

Jeg forstår til fulde de mange lokale borgere, der i dag er vrede og frustrerede - eksempelvis ved Kompedal Plantage i Silkeborg kommune. Jeg vil kæmpe videre for, at vi fremadrettet finder mere balancerede og helhedsorienterede løsninger på at fremme natur og biodiversitet. Indhegnede skove med sultne dyr har i min optik intet med vild natur at gøre.