Købmand Morten Pedersen glæder sig over den overvældende positive respons på det krisemøde, han indkaldte borgerne i Vridsted til for et par uger siden. Det har siden givet ham tæt på en halv million kroner i likvide midler, så et akut behov for at lette presset på varelageret kunne afhjælpes. Arkivfoto: Allan Kristensen

Folket hørte købmandens kald: Støtte nærmer sig en halv million kroner

Det har i den grad kastet noget af sig, at købmand Morten Pedersen fik samlet borgerne til krisemøde

DETAIL Opbakningen var enorm, da købmand Morten Pedersen i Vridsted for et par uger siden så sig nødsaget til at kalde til krisemøde med borgerne på grund af elregningens himmelflugt.

I et tætpakket forsamlingshus gjorde han rede for, hvor hurtigt det kunne gå sydpå for forretningen, hvis ikke der her og nu ville tilflyde den likvide midler, efter den seneste el-regning på 76.000 kroner havde fået ham til at holde fast i bordkanten.

Han havde allerede da været i gang med at optimere butikkens elforbrug ved blandt andet at skille sig af med nogle gamle kølere og spare på lyset.Siden har han da også kunnet konstatere en besparelse på 3500 kwh i september i forhold til måneden før.

Stor opbakning

Men det akutte behov her og nu var likviditet for at lette presset på varelageret.

Til at afhjælpe det problem havde købmanden til borgermødet medbragt to forslag, som kunne hjælpe borgerne til at hjælpe forretningen, selv om de i forvejen er gode til at lægge deres handel lokalt, understregede han.

Og de har nu et par uger senere begge kastet flotte resultater af sig.

Et forslag om at oprette en konto hos købmanden har foreløbig 85 kunder reageret på. Med et samlet beløb på næsten 300.000 kroner har de i gennemsnit tilført butikken cirka 3500 kroner via kontoen, hvis saldo vises på bonen, så man kan sætte mere ind, når den er tom.

- Og det har bare hjulpet gevaldigt på vores kassekredit lige nu, siger Morten Pedersen og pointerer, at de penge jo så også vil sive igen, når der bliver handlet for dem.

Men problemet med manglende likviditet afhjælper de, og det er købmandens håb, at de trofaste kunder vil fortsætte med at sætte ind på kontoen, i takt med at den bliver tømt.

Han har i samme ombæring kunnet notere sig en stigning på 26 procent i omsætningen, en stigning på 15 procent i antallet af ekspeditioner og ligeledes en stigning på 15 procent i beløb per ekspedition.

Tæt på en halv million

Penge, der til gengæld ikke forsvinder igen, er de sponsorater og donationer, som var købmandens andet forslag under borgermødet.

De har kastet yderligere 140.000 kroner af sig, og de er ifølge købmanden disponeret til at energioptimere husets mælkekøler.

Og så er man også blevet stillet 56.000 kroner i udsigt som tilskud fra KFI Erhvervsdrivende, som er en erhvervsdrivende fond, der blandt andet hjælper købmændene med finansiering.

I alt nærmer den akutte støtte til Min Købmand i Vridsted sig altså en halv million kroner, og det er noget, der varmer købmandens hjerte.

- Det er superflot. Det er gået over al forventning med det initiativ. Det er klart, at hvis regningen pludselig stiger til 200.000 kroner om måneden, så er der jo ingen af os, der overlever. Men som det ser ud nu, skal vi nok klare os igennem sammen. Det er jeg helt sikkert optimistisk omkring, siger Morten Pedersen.

Han har i øvrigt også bestilt et solcelleanlæg, som kan tage toppen af de astronomiske el-regninger og levere måske helt op til en tredjedel af butikkens forbrug.