Spot er på vej ind i Mønsted Kalkgruber. Screenshot: Teknologisk Institut

Underjordisk: Robotten Spot tester kalkgruber

En terrængående robot er blevet testet i Mønsteds undergrund af Teknologisk Institut

MØNSTED Teknologisk Institut har i samarbejde med Mønsted Kalkgruber været under jorden og lave indledende 3D-opmålinger med en robot.

Det kan gøre den store turistattraktion, der også er verdens største kalkmine, klogere på kalkgrotternes egentlige størrelse og placering, mener robotspecialist Jonas Bæch.

Han har været 35 meter under jorden i Mønsted, hvor i omegnen af 60 kilometer lange minegange slanger sig som et net i den kalkholdige undergrund.

Her har han udfordret en af nutidens mest terrængående robotter, den hundelignende Spot, i kombination med avanceret sensorik for at finde ny anvendelse for teknologien i et mørkt, kuperet terræn.

- Mobile robotter er indtil i dag mest kendt for at kunne trille rundt i flade, velkendte miljøer. Det vil vi gerne skubbe grænserne for, og de underjordiske gange i Mønsted Kalkgruber udgør en spændende mulighed for at teste algoritmer, sensorer og robotteknologi i vanskeligt terræn, siger Jonas Bæch fra Teknologisk Institut.

Spot bestod testen

Når Mønsted Kalkgruber ikke er vinterhotel for 15.000 flagermus mellem november og april, åbner den gamle mine sine gange for omkring 85.000 turister på en sæson.

Men man vil gerne have endnu flere og hele tiden gøre tingene bedre, og derfor har direktøren på stedet været nysgerrig efter at se 3D-scanningen fra robottens underjordiske eventyr.

- Opmålingerne fra robotten kan vi bruge til at blive klogere på de faktiske forhold i grotterne og vejlede vores gæster bedre. Meget af det materiale, vi har i dag, er baseret på skøn og cirka-beregninger, og vi tænker også, at det vil kunne hæve sikkerhedsniveauet, hvis vi med opmålingerne endnu mere præcist kan korrelere den overjordiske placering af forskellige underjordiske punkter, siger direktør Tina de Linde.

Og ifølge robotspecialist Jonas Bæch blev det en succes, da han og Spot sammen gik under jorden.

- Robotten bestod testen, og vores sensoralgoritmer og opmålingsøvelse fungerede også som håbet.

Robotspecialist Jonas Bæch forbereder Spot til det terrængående arbejde i undergrunden. Screenshot: Teknologisk Institut