Sarah Engell havde ikke besvær med at fastholde elevernes opmærksomhed, da den kendte forfatter mandag besøgte Stoholm Skole med et foredrag. Foto: Flemming Andersen

Fint forfatterbesøg på Stoholm Skole: Sarah Engell taler de unges sprog

Hun er kendt for at give nutidens ungdom en stemme, og i sidste uge var hun i Stoholm for at møde nogle af sine læsere

SKOLE Stoholm Skole havde mandag den 27. marts besøg af forfatter Sarah Engell, som holdt foredrag for overbygningseleverne i 7.-9. klasse.

Hun er en forfatter, som eleverne kender særdeles godt som en fast del af pensum, og med nu 20 udgivelser bag sig fik hun sit store gennembrud med ungdomsromanen »21 måder at dø«, der med sit emne om en pige, der bliver mobbet i en sådan grad, at hun ser selvmord som sin eneste udvej, desværre er evigt aktuel.

Ifølge lærer Laila Hedegaard Christensen blev det en god dag, hvor eleverne blandt andet kunne høre, hvordan Sarah Engell, siden hun var fem år, har skrevet historier, men også om, hvor svært det er at blive udgivet i Danmark.

For hver 2000 manuskripter, forlagene modtager, bliver kun et enkelt udgivet, men Sarah Engell oplevede, at det var en dansklærer på hendes efterskole, som gav hende troen på, at hun havde en »stemme«.

Før, hun skriver, laver hun altid en grundig research, og det førte hende sammen med kollegaen Sanne Munk Jensen til Hirtshals for at kunne være tro mod det miljø, som de lader den fælles udgivelse »Tag gaden tilbage« foregå i.

Den roman har alle 9. klasserne i Stoholm læst, og de har den også på opgivelserne til hovedværk til sommerens prøver.

De sociale mediers rolle

Sarah Engell har også sat sig grundigt ind i, hvad der foregår blandt de unge på sociale medier.

Konflikter herfra er ofte et tema i hendes romaner og noveller, og hun kunne fortælle, at romanen »Det øjeblik du tvivler« er baseret på en ung piges virkelige oplevelser.

I den roman bliver hovedpersonen udsat for stalking, både fysisk og på de sociale medier. Forfatteren havde dog været nødt til at skrue ned for den vold, som i virkeligheden også fulgte.

Dette og meget andet i foredraget gjorde stort indtryk på Stoholm Skoles ældste elever, ifølge læreren.

- Men på trods af, at Sarah Engells forfatterskab tager fat i nogle meget alvorlige emner, der til tider kan virke uløselige, så efterlader hun os også altid med håb for fremtiden. Og hun tegner ofte også et billede af kvindelige hovedpersoner, som bliver stærke af modstanden og nægter at bøje sig for overmagten, lyder det fra Laila Hedegaard Christensen.

Besøget sluttede med elevernes spørgsmål til Sarah Engells forfatterskab og nogle af de elementer, som de har læst i hendes tekster.

På Stoholm Skole er Sarah Engell på pensumlisten, og den blandt eleverne særdeles populære forfatter gav sig god tid til at skrive en personlig hilsen i mange af elevernes bøger af hende. Foto: Flemming Andersen
Sarah Engell er sammen med Sanne Munk Jensen forfatter til »Tag gaden tilbage« om et råt ungdomsmiljø, som alle 9. klasserne i Stoholm har læst som en del af pensum. Foto: Flemming Andersen