Folk i Sparkær gjorde det til en festdag, da tog søndag begyndte at stoppe i byen. Foto: Lindy Jørgensen

Sparkær festede: Nu suser toget ikke blot igennem byen

Søndag stoppede toget mellem Aarhus og Struer for første gang i 43 år i Sparkær

SPARKÆR I 43 år har toget mellem Aarhus og Struer sust Sparkær sust gennem Sparkær.

Søndag morgen klokken 7.12 stoppede toget før første gang i byen, siden stationen i 1979 blev nedlagt.

Klar på det nye stoppested stod blandt andre Kristian Olesen, medlem af den toggruppe, som siden 2019 har arbejdet på at få en folketingsbeslutning fra 2017 om togstop i Sparkær flyttet fra beslutning til virkelighed.

- Vi stod af i Skive, hvor vi ventede i 10 minutter, inden vi kørte med tog tilbage til Sparkær. Det var som at drømme. Det var svært at få fodfæste, da vi stod af toget i Skive, fortalte Kristian Kristian Olesen, mens han sammen med masser af bysbørn ventede på, at toget fra Viborg skulle ankomme klokken 10.12.

Med på dén afgang var Viborg Kommunes borgmester Ulrik Wilbek (V), der skulle indvie det nye trinbræt, som Viborg Byråd besluttede at investere de 12 millioner kroner i.

Borgmesteren skitserede Sparkærs toghistorie, der begyndte i 1864. Dengang var man nogle steder ikke så interesseret i at få en togstation - det kunne bringe ballade med sig. Men der skete dengang ikke så meget i Sparkær, så det gik nok med en togstation dér.

- Trafikken voksede. På et tidspunkt arbejde tre på stationen i Sparkær. I 1964 var det slut, og det blev en station uden medarbejdere. Og det var den, til man i 1979 valgte at nedlægge stoppestedet i Sparkær, fortalte Ulrik Wilbek.

Sådan noget kan lægge en by ned.

- Men det skete ikke i Sparkær, som jeg har besøgt mange gange, mens jeg har været borgmester. Jeg har talt med jer i toggruppen mange gange. I har virkelig været konstruktive, sagde Ulrik Wilbek.

Han kan nu nå til Sparkær med tog på 8 minutter, hvor der tager godt 20 minutter i bil.

- Det er virkelig dejligt, man nu på den måde kan komme til en by med mange gode mennesker og mange gode mennesker med et stærkt iværksættergen, sagde Ulrik Wilbek.

Tidligere MF og transportordfører Kristian Pihl Lorentzen (V) spillede en rolle, da Folketinget godkendte, at tog igen skulle stoppe i Sparkær.

- I dag skal vi kippe med flaget for jer her i Sparkær. I har ført jer sagligt frem, når det gælder om at få stoppestedet her genetableret, sagde Kristian Pihl Lorentzen.

Tidligere borgmester Torsten Nielsen (K), medlem af Viborg Byråd og Sparkærbo, talte også.

- Kæmpestort tillykke til os alle her i Sparkær. Det har været en lang rejse, som ikke altid har kørt på skinner, men vi er fantastisk gode til at stå sammen her i Sparkær, sagde Torsten Nielsen.

Klokken 10.12 steg borgmester Ulrik Wilbek af toget fra Viborg ...Foto: Lindy Jørgensen
... Og lidt senere klippede han snoren i anledning af Sparkærs store dag. Foto: Lindy Jørgensen
Kristian Olesen (til venstre) fra Sparkærs toggruppe taler her med Ulrik Wilbek. Dagen var som en drøm for Kristian Olesen. Foto: Lindy Jørgensen
43 år er der gået, siden tog mellem Aarhus og Struer sidst stoppede her i Sparkær. Det gør de nu igen, og borgere i Sparkær forudser, at dét vil få meget stor betydning for byen. Foto: Lindy Jørgensen
Tidlgere borgmester Torsten Nielsen, Sparkær, ser nu frem til det næste, borgere i Sparkær står sammen om. Foto: Lindy Jørgensen
Tidligere MF for Venstre Kristian Pihl Lorentzen spillede en rolle, da Folketinget i 2017 besluttede, at tog igen skulle stoppe i Sparkær. Søndag deltog han, da Sparkær festede, fordi tog nu stopper i byen. Foto: Lindy Jørgensen
To af Sparkærs toggruppens medlemmer, Kristian Olesen og Karin Stavnskær, talte også under indvielsen af det nye stoppested i Sparkær. Foto: Lindy Jørgensen
Masser af mennesker fra Sparkær var samlet til festen. Foto: Lindy Jørgensen
Man er ikke i tvivl om, hvor man står af, hvis man står af i Sparkær. Foto: Lindy Jørgnesen
Borgmester Ulrik Wilbek roste folk i Sparkær for den saglige måde, de arbejdede for at få det stoppested, som Ulrik Wilbek søndag indviede. Foto: Lindy Jørgensen