Jan Hellerup var bare sig selv, da han for ti år siden startede som selvstændig tømrermester, men i dag har firmaet syv biler, ti svende og tre lærlinge. I dag tilbringer mester selv i vidt omfang tiden på kontoret, hvor hustruen Julia også hjælper til, men han sørger også for at komme felten for især at udføre de små opgaver, som, han synes, er vigtige at holde fast i. Foto: Henrik Bagge

Jubilæum: Her går det hammergodt

Jan Hellerup har denne sommer været selvstændig tømrermester i 10 år

TASTUM Han var lige blevet far for første gang, så timingen var måske ikke så gennemtænkt, da Jan Hellerup i 2012 skippede det faste, trygge job som tømrersvend og i stedet tog det usikre skridt til en tilværelse som selvstændig tømrermester.

- Nanna var lige født, da jeg startede, men vi var enige om at gøre det. Min hustru sagde, at hvis jeg havde lyst til det, skulle jeg bare prøve. Og så er det gået slag i slag, siger Jan Hellerup i den store, rummelige hal, han har fået indrettet på den ejendom mellem Stoholm og Tastum, hvor både familie og firma har haft adresse siden 2017.

Nanna på 10 år og lillebror Nohr på otte år går i skole i Stoholm, mens hustruen Julia har halvtid på kontoret i firmaet, hvor Jan Hellerup også efterhånden selv tilbringer det meste af tiden.

Og i dag er han glad for sin beslutning om at blive selvstændig, selv om der er lange dage indimellem, og skridtet ovenikøbet faldt sammen med, at han fik sine børn. Der er nemlig i høj grad tale om et parløb med fruen.

- Vi er to, der skal være enige om at træffe de store beslutninger, og der er det rart, at vi lige kan sparre lidt. Så overordnet set, har jeg bestemt ikke fortrudt det, forsikrer nu 37-årige Jan Hellerup i forbindelse med 10 års jubilæet.

Udstyret i orden

De ti år, siden Jan Hellerup blev selvstændig, er foregået med sømmet i bund.

Firmaet råder nu over syv biler til de 10 faste svende og tre lærlinge, og derudover rummer den store hal en fin maskinpark med tre teleskoplæssere, to minilæssere og en minigraver.

- Nogle vil sige, at det er meget grej at have til så få folk. Men det er, fordi jeg selv fik en diskusprolaps tilbage i 2016, og siden da har jeg lagt vægt på, at vi ikke skal mangle hjælpemidler, siger Jan Hellerup.

Der er også en anden fordel ved selv at eje udstyret.

- Den fleksibilitet, det giver, er altafgørende, specielt nu, hvor der er meget travlt. Det, vi kan lave selv, er væsentligt nemmere at koordinere, end hvis vi skal bruge udefrakommende, der skal have det til at passe med deres kalender, påpeger Jan Hellerup.

Arbejde nok året ud

Først corona og siden krigen i Ukraine har gjort markederne usikre og nogle specifikke materialer svære at skaffe.

- Så det er også noget af det, jeg sidder med. At sørge for, at vi kan få tingene til den rigtige tid. Det har vi ikke været vant til før, men det skal vi nu, siger Jan Hellerup, der også i 2021 opnåede et fornuftigt resultat, selv om man var bundet af nogle gamle kontrakter, der kostede lidt penge på grund af uro i verden og på markederne.

Og selv om der er tegn på en opbremsning i branchen, døjer Jan Hellerup ikke selv med manglende ordretilgang. Han får stadig bygget på i bagenden af en ordrebog, der i forvejen er ret stor.

- Vi er langt på den anden side af jul med arbejde, og der er stadig forespørgsler på nye opgaver, lyder det optimistisk fra Jan Hellerup, der har de fleste opgaver indenfor en radius af 50 kilometer.

De samme folk hele vejen

At skaffe materialer er én ting, men at skaffe folk er i mange brancher et mindst lige så stort problem.

Men den udfordring har Jan Hellerup ikke haft.

- Den senest tilkomne af de ti svende har været her siden 2018, og den første, jeg ansatte, er her stadigvæk. Så vi kender hinanden ud og ind, siger mester om besætningen på gården, der alle i høj grad er selvkørende.

- Så når jeg engang imellem selv er ude at lave noget, lader det sig også kun gøre i kraft af, at jeg har så dygtige folk, der er gode til at tage beslutninger selv. Så “frihed under ansvar” er også en ting, jeg vægter højt, siger han.

Små opgaver har stor vægt

Når Jan Hellerup selv forlader kontoret, er det oftest for at lave de mindre opgaver, som han stadig vægter højt.

Firmaets slogan, »Intet er for stort eller for småt«, gælder nemlig stadig.

- Selv om der er rendt meget vand gennem åen på ti år, bestræber jeg mig stadig på, at vi skal lave alt fra kælder til kvist. Det er også væsentligt for mig at få sådan nogle ting med, for det er irriterende at ringe efter nogen for at få justeret en dør, og vedkommende så ikke kommer, siger Jan Hellerup, der tit bliver spurgt, hvorfor han ikke sorterer den slags småtterier fra.

- Men jeg kan godt lide at komme ud til den slags, og jeg kan godt lide at møde de folk, der har brug for vores hjælp. De bliver lige så glade for at få skiftet et stykke termoglas, som andre gør for at få lavet en hel tagrenovering. Og sommetider bliver en lille ting jo også til en stor ting bagefter, siger Jan Hellerup.

Han ser endnu en god grund til at holde fast i de små, traditionelle opgaver.

- Når jeg har tre lærlinge, føler jeg mig forpligtet til, at de har prøvet så meget som overhovedet muligt, når de er udlært.

Ingen stor masterplan

Jan Hellerup er ikke typen, der opererer med en stor, guldrandet masterplan.

Men han synes, at de sidste to år har lært os, at verden kan være foranderlig på meget kort tid.

- Vi laver selvfølgelig en årsplan over, hvad vi forventer, og hvad vi eventuelt skal investere i, siger han.

- Men skal jeg kigge ti år frem, tænker jeg, at det meget ligner sig selv. Jeg tror ikke, vi bliver flere ansatte, end vi er. Men jeg forventer, at vi er samme sted og er klar til at rykke ud og servicere kunderne, hvor de er. Og det er formentlig i nærområdet.