»Den dag, der er modvind, så betyder de folk, I har omkring jer, alt,« lød det fra Thomas Søgaard. Som ejer af Tastum Jersey kan han nu bryste sig af den flotte titel, Årets Unge Landmand. Foto: Landbrug & Fødevarer

Årets Unge Landmand: Thomas fra Tastum vinder fornem pris

Efter blot et år som gårdejer lykkedes det Thomas Søgaard fra Tastum Jersey at komme øverst på podiet

LANDBRUG Med nøgleord som specialmælk, åbenhed og en god arbejdsplads er det lykkedes for en lokal landmand at sende konkurrenterne fra det øvrige Danmark til tælling.

Navnet er Thomas Søgaard, og han driver virksomheden Tastum Jersey med 520 køer og 10 medarbejdere.

I 2021 overtog han sine forældres gård, efter i 2017 at være blevet uddannet virksomhedsleder og tidligere faglært landmand samt produktionsleder.

Nu kan Thomas Søgaard smykke sig med endnu en titel, Årets Unge Landmand.

Thomas Søgaard er 34 år, og sammen med tre andre danske landmænd var han nået til finalen. Prisen uddeles hvert år af Landbrugsmedierne, LandboUngdom, Gjensidige og Landbrug & Fødevarer til en landmand på højst 35 år. En landmand, der har etableret sig som selvstændig inden for de seneste tre år og på den måde er med til at tegne fremtiden inden for erhvervet.

Siden 2012 har Thomas Søgaard arbejdet på familiengården, Tastum Jersey, hvor han bor sammen med sin hustru, Kristina, og parrets børn.

Det var aldrig en del af planen, at Thomas Søgaard allerede sidste år skulle overtage gården. Sygdom tvang familien til at handle hurtigt, da faderen, Svend Otto, var blevet alvorligt syg af kræft. Thomas Søgaard overtog Tastum Jersey den 1. april 2021, og få uger senere døde hans far. Så der var tale om et generationsskifte, der fandt sted under ganske andre omstændigheder, end der var lagt op til.

I en svær tid for familien måtte Thomas Søgaard tage ansvaret for driften af Tastum Jersey, men det skete med en massiv opbakning fra de 10 medarbejdere, som er tilknyttet den lokale mælkebedrift.

I indstillingen af Thomas Søgaard til prisen hedder det blandt andet, at han er »meget passioneret med stor fokus på at drive en bæredygtig forretning både økonomisk, men i høj grad også i forhold til naturen og familielivet. Der er i samarbejde med Thise Mejeri stor fokus på innovation og omstillingsparathed i forhold til mejeriets kundegrupper. Thomas lægger stor vægt på, at Tastum Jersey skal være en god arbejdsplads og et godt uddannelsessted for alle medarbejdere«.

Thomas Søgaard fra Tastum er Årets Unge Landmand. Arkivfoto

Stærkt engagement

Redaktionen har tidligere skrevet om Tastum Jersey, blandt andet i forbindelse med virksomhedens deltagelse i det årlige landsskue i Herning samt Økodag, Åbent Landbrug og Skoletjenesten.

Interessen for at være med i de nævnte arrangementet fremhæves sammen med Thomas Søgaards engagement i lokalsamfundet generelt i forbindelse med indstillingen til titlen som Årets Unge Landmand.

Ud over at levere mælk til specialprodukter fra Thise Mejeri, må Tastum Jersey også smykke sig med Coops dyrevelfærdsmærke, ligesom virksomheden har fået en godkendelse af Dyrenes Beskyttelse. Men lysten til stadig fornyelse og udvikling fortsætter på Tastum Jersey, hvor Thomas Søgaard har ambitioner om at blive producent til urmælk fra Thise Mejeri.

I forbindelse med prisoverrækkelsen, der fandt sted i hovedstaden, kom Thomas Søgaard med et godt råd til sin generation.

- Der er mange unge, som overvejer at etablere sig, men mærk efter indeni om det er det rigtige. Hvis det er det rigtige, så gå efter det, men I skal alliere jer med de rigtige folk. Den dag, der er modvind, så betyder de folk, I har omkring jer, alt. Jeg modtager denne pris med et kæmpestort skud ud til de folk, som hjælper os i hverdagen, for intet kan lade sig gøre uden det rigtige team, lød det fra Thomas Søgaard.

I sidste uge kunne avisen i øvrigt fortælle, at en af Thomas Søgaards dygtige medarbejdere, Laura Cecilie Torp Søgaard fra Fly, er blevet kåret som årets øko-elev i Danmark.

Læs også
Nyheder

Årets øko-elev: Laura fra Fly vil landbruget det bedste