Beboer på Nordstjernen Herdis Larsen (i forgrunden), gav indimellem sit besyv med, da forstander Bente Bay omsider kunne holde velkomsttalen ved indvielsen af friplejehjemmets nye fløj, der egentlig har stået færdig og været i brug længe, men grundet corona har ventet på det rette øjeblik til festligheder. Foto: Henrik Bagge

Indvielse: En stjernestund på friplejehjemmet

Nordstjernen i Sparkær kunne lørdag omsider klippe snoren til den nye, flotte fløj

SPARKÆR Rejsegildet stod helt tilbage i november 2019, og de 26 nye boliger er forlængst taget i brug.

Men en ordentlig indvielse af de skønne, nye omgivelser var det aldrig rigtig blevet til både på grund af brandmyndigheder og coronaens snærende restriktioner.

Det var derfor på høje tid, da beboere og personale på Friplejehjemmet Nordstjernen lørdag omsider kunne lukke dørene op til den reception, de alle som rastløse og urolige galopheste i startboksen havde ventet så længe på.

Og friplejehjemmets omgivelser, nære som fjerne, var ikke sene til at kvittere for indbydelsen og den store gæstfrihed.

I stort antal strømmede gæsterne til i deres pæneste sæt tøj, da der gennem et par timer og en halv blev festet igennem med både tapas og bobler, kaffe og kage, taler og sange.

Udfald i lyden

Der var fra klokken 14 åbent for besigtigelse af herlighederne på alle fællesarealer, og efter aftale kunne man også få lov at aflægge besøg i en af lejlighederne.

Og så var det tid til taler og den officielle indvielse af den nye fløj, der er tegnet af ERIK arkitekterne i Viborg og har haft byggefirmaet Knudsgaard i Højslev som hovedentreprenør.

Beboerne har en skøn udsigt til sø og græssende køer fra den sydvendte terrasse på den nye fløj af friplejehjemmet Nordstjernen i Sparkær. Foto: Henrik Bagge

Lydanlæggets momentvise udfald fik i første omgang flere af de tilstedeværende til instinktivt at række en hånd op mod høreapparatet, men de fleste fik vist alligevel det meste med, da først forstander Bente Bay og dernæst tidligere bestyrelsesmedlem, Jens Anton Pedersen, tog de tilstedeværende med en tur igennem friplejehjemmets let tumultariske historik.

Bente Bay startede med at overbringe en hilsen fra Danske Diakonhjem, som Nordstjernen er en del af.

- Vi har bare sådan set frem til denne dag. Vi har glædet os til at slå dørene op, og vi har glædet os til at se jer. Vi har også glædet os til at være alene hjemme igen og sige farvel til den sidste håndværker. Vi har trængt til at være os selv uden at skulle tage en masse praktiske hensyn i hverdagen, sagde Bente Bay, der mente, at en lang og vanskelig byggeproces samt sagsbehandling var lige til en plads i Guinness Rekordbog.

- I halvandet år er denne dag blevet udskudt igen og igen, lød det fra forstanderen med reference til både corona og brandmyndigheder, efter de første streger til den nye version af Nordstjernen blev slået helt tilbage i 2016.

- Jeg vil gerne takke alle familierne for et fortrinligt samarbejde og stor forståelse, alle beboerne for udholdenhed, og alle medarbejdere for en fantastisk indsats hele vejen. Og tak for at venner og frivillige holdt ud og holdt ved, sagde Bente Bay om de mange fortrædeligheder undervejs til et nyt Nordstjernen.

Bz´eren fra Nordstjernen

Jens Anton Pedersen var næstformand i Friplejehjemmet Nordstjernens første bestyrelse, og han kunne berette om en særdeles bumpet vej for plejehjemmet, efter Viborg Kommune havde annonceret lukning af det kommunale plejehjem fra 1. januar 2007 kort efter kommunesammenlægningen.

Det fik dengang beboerne på barrikaderne og resulterede i demonstrationer for at forhindre lukningen af Nordstjernen, der gennem mange år havde været en selvejende institution, selv om den blev drevet af kommunen.

Daværende borgmester Johannes Stensgaard (S) måtte dengang i egen høje person tage til Sparkær for at tale beboerne til ro.

- Og det lykkedes stort set. Bortset fra navnkundige Ketty Høeg, der blev boende trods alle opfordringer om at flytte. Og på trods af borgmesterbesøg holdt hun fast. Ketty blev derefter kendt som »bz´eren på Nordstjernen«, og den historie gik landet rundt, kunne Jens Anton Pedersen berette.

Beboer på Nordstjernen Henry Serup havde medbragt sin egen saks, så han kunne være sikker på, at værktøjet virkede, da han var blevet betroet hvervet at klippe snoren over til den nye, topmoderne fløj på friplejehjemmet i Sparkær. Foto: Henrik Bagge

Det var Henry Serup, der er beboer på Nordstjernen, der lørdag havde fået æren af at klippe snoren, der blev holdt af forstander Bente Bay og Poul-Erik Vestbjerg fra støtteforeningen Nordstjernens Venner.

Og han havde sikret sig, at værktøjet var i orden ved at medbringe sin egen saks, så han med et snuptag kunne udløse store klapsalver fra de mange, fremmødte gæster.