John Smith og Staarup Haandbryg har nu flere end 60 produkter. Det er alt fra øl til saft og likør. Foto: Steen Don

Iværksætteri: Smiths fornemmelse for håndbryg

Da han blev fyret, startede John sit eget bryggeri

ERHVERV Det er sjældent, at folk er taknemmelige for at blive fyret fra deres arbejde.

Og det var John Smith da heller ikke det første kvarter, efter han i 2010 blev fyret som produktionstekniker på en møbelvirksomhed i Bjerringbro.

- Lige da jeg fik beskeden, var det træls, men der gik ikke mange minutter, så tænkte jeg, at nu er det nu, jeg skal prøve at blive selvstændig. Jeg havde gået med tanken i et stykke tid, men jeg var ikke modig nok til selv at sige mit job op, for jeg fik jo en fast løn. Men heldigvis hjalp min chef mig på vej, og jeg har siden takket ham mange gange for det, siger 51-årige John Smith, der bor i Stårup.

Han er uddannet snedker, og da han i 2010 pludselig stod uden job, havde han arbejdet i træindustrien i 18 år.

Så da han skulle finde noget nyt at lave, var det vigtigt for ham, at han stadig kunne bruge sine hænder.

- Fra mine mange år i møbelindustrien savnede jeg stoltheden over at have lavet et fysisk produkt. Jeg havde i seks år forinden brygget øl for sjov, og jeg syntes, det var interessant. Så jeg kastede mig ud i projektet med Staarup Haandbryg, og planen var, at jeg skulle kunne skabe en arbejdsplads for én mand. Og det var mig, siger John Smith.

Havde læst et A4-ark

Men han havde ingen forstand på økonomi og salg. Og John Smith havde aldrig drevet en virksomhed før. Derfor var der ikke mange, der levnede ham store chancer for at lykkes med sit nye projekt.

- Folk sagde til mig, at det var for dumt, og at det aldrig ville gå godt. Men det lod jeg mig ikke slå ud af, og jeg troede på, at jeg nok skulle klare det, siger John Smith.

Lidt efter lidt fandt han ud af, hvad det kræver at drive en virksomhed, og den 5. november 2010 var han klar til officielt at åbne sin forretning med hjemmebrygget øl.

- Hvis jeg på forhånd vidste, hvad det krævede at blive selvstændig, så er det ikke sikkert, at jeg var gået i gang med det. Der var mange ting, jeg henad vejen skulle have styr på, men jeg tog en ting ad gangen, og pludselig vidste jeg, hvad jeg skulle, siger stifteren af det lokale bryghus.

De første fire øl havde han opskriften på, men han var stadig udfordret af, at han ikke havde den store erfaring som brygger.

Heldigvis for John Smith er bryggeribranchen en hjælpsom kreds, hvor man nemt kan ringe til hinanden og få hjælp og gode råd.

- Jeg har jo ingen uddannelse som brygger, men jeg har læst et A4-ark. Og der har også været bump på vejen, som dengang jeg efter to år pludselig døjede med en masse mælkesyrebakterier. Men igen fik jeg god hjælp fra kolleger, der fortalte mig, at det var meget normalt, og at jeg bare skulle klø på, siger John Smith.

En blev til fem

Efter godt tre år som alenemand i firmaet ansatte John Smith en ung flexjobber. Han har nu været hos Staarup Haandbryg i næsten otte år.

Og i 2015 begyndte John Smiths hustru at arbejde en enkelt dag om ugen i firmaet. Hun tog sig af hjemmesiden og bogholderiet.

- Men i januar 2016 sagde hun sit job op, og så gik hun på fuld tid her hos mig, og det er der ingen af os, der har fortrudt. Det er ikke noget, vi bliver millionærer på, men vi tjener en fin løn begge to, og det giver os en frihed i arbejdet, som vi er meget glade for. Jeg er ikke sikker på, at jeg igen kunne arbejde som almindelig lønmodtager i et andet firma, siger John Smith.

Foruden parret og den unge flexjobber er svigersønnen også blevet en del af virksomheden.

Han har erfaring fra købmandsbranchen, og i 2021 spurgte han, om han måtte være en del af Staarup Haandbryg.

- Vi tænkte lidt over det, for nu havde vi lige fået etableret en omsætning, der kunne give både mig og min kone en fin løn. Men vi tog vores svigersøn ind, og nu står han for alt salg. Det skulle jeg lige vænne mig til, for jeg havde været vant til at have kontakten til alle kunderne, siden jeg startede op. Men det er gået rigtig godt, siger John Smith.

Endelig har Staarup Haandbryg en praktikant, som kommer hver torsdag og sætter etiketter på flaskerne, så anno 2022 har Staarup Haandbryg i alt fem personer tilknyttet.

- Det er gået over al forventning, og det var slet ikke det, jeg havde regnet med, da jeg bryggede min første øl i firmaet. Men vi lever op til tre vigtige kriterier. Vi er stolte af vores produkt, vi kan betale vores regninger, og så har vi det sjovt, lyder det.

Står et godt sted

Staarup Haandbryg er nu oppe på at have flere end 60 forskellige produkter.

Der er 40 forskellige øl, otte forskellige slags saft, seks forskellige snaps, tre gin og fem likørshots.

Produkterne bliver solgt hos 80 forhandlere i det midterste bælte af Jylland. Det er lige fra Aalborg i nord til Ribe i syd, og i 2021 havde bryggeriet en omsætning på 1,4 millioner kroner.

- Vi har en god fortjeneste på vores produkter, da det er luksusvarer. Det er ikke altid en dum idé at være lille, for vi har ikke de store udgifter til udstyret. Men vi tillader os at tage en pris for vores produkter, der gør, at vi kan være med på markedet. Vi kan ikke konkurrere med masseproduktion af øl, og det skal vi heller ikke, siger John Smith.

- Vi ved, hvor meget vi skal producere, og vi er i produktionen minimum fire ud af fem dage, lyder det.

I 2021 blev der i alt solgt 30.000 flasker øl, og der blev også solgt 30.000 flasker saft. Den mest solgte øl er »Høtyv«, der er en mørk ale.

- Vi har nået et punkt, hvor vi ikke har behov for at øge vores personalestab eller de fysiske rammer for bryggeriet. Det kan godt være, at vi skal have åbnet en webshop inden længe, og vi vil også gerne leje flere fadølsanlæg ud, end vi gør nu. Men vi udvikler hele tiden vores produkter, og vi står et godt sted, og jeg må indrømme, at jeg elsker mit liv som brygger i mit eget firma, siger John Smith.

Der bliver arbejdet i produktionen minimum fire ud af fem dage. Og Staarup Haandbryg havde i 2021 en omsætning på 1,4 millioner kroner. Foto: Steen Don