Foto: Bruunshaab Gl. Papfabrik

Fjends Egnshistoriske Forening: Turen går til Bruunshåb

Efter et besøg på Bruunshaab Gl. Papfabrik går man på kro

FJENDS Man finder selv frem, når Fjends Egnshistoriske Forening torsdag den 25. august arrangerer kør-selv-tur til Bruunshaab Gl. Papfabrik og Rindsholm Kro for sine medlemmer.

Tid og sted er klokken 13 ved papfabrikken, der ligger smukt i Mølleådalen nær Viborg på Vinkelvej 93 B.

Her har lyden af mennesker og maskiner fyldt luften siden industriens barndom, og man kan opleve et arbejdende fabriksmuseum under en rundvisning gennem fabrikken.

Et finurligt transmissionssystem med aksler, hjul og drivremme trækker de gamle maskiner, der laver affaldspapir til pap, og der er mulighed for at besigtige både dampmaskinen, vandturbinen og tørremaskinen.

Den centrale fabriksbygning er opført i 1909, og indtil 1919 fungerede fabrikken som klædefabrik.

Herefter indrettedes den til papproduktion, og i 1920 begyndte den egentlige produktion under ledelse af fabrikkens to papfædre, direktør Janus Smith og værkfører Axel Sjøberg, der begge havde erfaringer fra andre papir- og papfabrikker.

Den 5. januar 1987 blev det arbejdende museum indviet og produktionen gik atter i gang, præcis som i gamle dage.

Efter rundvisningen på Bruunshaab Gl. Papfabrik går turen til Rindsholm Kro, hvor såvel eftermiddagskaffen som kroværten står klar.

Han hedder Frode Hansen og vil under kaffebordet fortælle om sin opvækst i Stoholm.

Foto: Bruunshaab Gl. Papfabrik
Frode Hansen er barnefødt i Stoholm, men driver i dag Rindsholm Kro ved Viborg sammen med fru Hanne. Arkivfoto: Lindy Jørgensen