Carsten Christensen har i mange været guide klædt ud som Jens Langkniv i Daugjberg Kalkgruber, men søndag den 3. juli, når 100-året for genopdagelsen af gruberne fejres, er stedets nye forpagter blot en af mange, der har en historie at fortælle om den store turistattraktion. Arkivfoto: Henrik Bagge

Daugbjerg Kalkgruber: 100 år som turistattraktion

Den 3. juli har Daugbjerg Kalkgruber i et århundrede været tilgængelig for offentligheden, efter to drenge tilfældigt faldt over indgangen i 1922

DAUGBJERG Søndag den 3. juli kan Daugbjerg Kalkgruber fejre 100-året for grubernes genopdagelse og dermed også et helt århundrede som turistattraktion.

Arne Friis Hansen har et indgående kendskab til lokalhistorien, og han fortæller, at to drenge en sommerdag i 1922 gik i Dybdalskoven for at plukke skovjordbær.

Lidt forundrede fik de øje på et hul ind i skrænten, som var for stort til at være en rævegrav, så de hentede den enes far.

Hullet viste sig at være det øverste af indgangsåbningen til nogle gamle kalkgruber, og indenfor var de gruber, som besøgende kan opleve i dag, snoede hid og did og med sirligt opstablede sider af flintesten.

Dermed så en helt særlig og unik turistattraktion dagens lys, omend i mørke. De første mange år blev turisterne udstyret med en flagermuslygte og gik i gåsegang med en guide.

Med Johanne ved roret

I 1953 købte Johanne og Georg Hildsgaard Daugbjerg Vandmølle, som var Johannes fødehjem, og de tilhørende Daugbjerg Kalkgruber.

Både Georg og Johanne viste i begyndelsen rundt i gruberne, men efterhånden var det kun Johanne.

Med alderen blev hendes statur mere krumbøjet, og historierne mere og mere farverige, og uden at være bevidst om det blev hun en næsten lige så stor legende på stedet som Jens Langkniv.

Alle, børn som voksne, der har oplevet hende fortælle, glemmer hende aldrig. Hun havde en helt særlig evne til at tryllebinde især børnene, som med lige store dele nysgerrighed og skræk næsten blev hypnotiseret af hendes til tider gruopvækkende historier.

I dag tilhører Daugbjerg Kalkgruber Johannes barnebarn, Anita Hildsgaard, som i år har overladt ansvaret for turistattraktionen til en særdeles kendt figur, nemlig Jens Langkniv i skikkelse af forpagter Carsten Christensen.

Det er nemlig sådan, at Carsten Christensen i mange år har vist rundt i gruberne klædt ud som Jens Langkniv og med drabelige fortællinger om sagnhelten, der tog fra de rige og gav til de små, som Lars Lilholt synger.

Daugbjerg Kalkgruber er uløseligt forbundet med Jens Langkniv, som ifølge Jeppe Aakjærs roman fra 1916, holdt til på stedet i henved 20 år, og længst inde i gruberne kan besøgende stadig se Jens´ sodsværtede hule.

Masser af fine gæster

På 100-års dagen vil der være besøg af gæster og specielt indbudte, som vil fortælle om deres tilknytning til Daugbjerg kalkgruber.

Den lokale tegner, Tanya Adel Vestergaard, har brugt mange timer på et kunstværk i restauranten, som der vil være fernisering på.

Det er inspireret af tegneserietegner Orla Klausen, der blandt andet har en tegneserie om Jens Langkniv på samvittigheden.

De vil begge være til stede, ligesom der vil være efterkommere af de drenge, der fandt gruberne, samt tidligere forpagtere.

Og så er dagen også en velkommen lejlighed til officielt at præsentere den nye forpagter.