Mette Nielsen. Privatfoto

Forsvarsforbeholdet: Det kan lyde indviklet og kedeligt, men det er et vigtigt valg

DEBAT Den sidste uges tid, har jeg/vi har været på gaden fire gange for at tale om den kommende afstemning. Der har været en rigtig god stemning ved de to arrangementer i Viborg, Houlkær og i Bjerringbro.

Det er blevet til mange gode snakke rundt omkring. Som dagene skred frem, så var det tydeligt, at flere og flere havde taget stilling til, hvor de ville sætte deres kryds den 1. juni 2022. Der var også nogen, som var usikre og nervøse for konsekvensen af, hvad afskaffelsen af forsvarsforbeholdet vil betyde.

Der var nogle der fortalte, at de var nervøse for, at der ville komme en EU-hær. Til det kunne jeg oplyse, at det gør der ikke. Og der er ikke planer om, at lave en. Ej, heller selv om nogen påstår det. Der var også nogen, der stillede spørgsmål om Danmark afgiver sin suverænitet? Til det kunne jeg fortælle, at Danmark helt selv kan bestemme, hvilke konkrete EU-initiativer vi gerne vil deltage i. Både hvor, hvordan og hvor længe. Også selv om vi afskaffer EU-forsvarsforbeholdet. Der var også nogle stykker, som ikke rigtig vidste, hvad det skal ”gøre godt for” at afskaffe EU-forsvarsforbeholdet? Et JA til at afskaffe EU[1]forsvarsforbeholdet, betyder f.eks. at vi kan være med, når de europæiske lande i fællesskab bekæmper cyber-angreb. At vi bedre kan deltage i beskyttelse af Europas ydre grænser. Og at vi kan hjælpe med at sikre stabilitet og fred på Vestbalkan.

Helt ærligt: Var jeg blevet spurgt for et halvt år siden, så havde jeg haft en anden holdning. Men med krigen i Ukraine, Putin og hele verdenssituationen pt. så er der så meget, som er blevet ændret, er usikkert og uforudsigeligt. Derfor vil jeg klart anbefale at stemme ja til at afskaffe forsvarsforbeholdet, da Danmark efter min mening er for lille til at stå ”alene”/uden for.

- Danmarks demokratier skal stå sammen.

- Danmark skal have indflydelse på forsvarssamarbejdet.

- Stordrifts fordele – Vi skal kunne bruge pengene smartere.

- Europa har brug for sammenhold – ikke forbehold.