Her på »Orange Bøgescenen« skal blandt andre Onkel Reje fra Ramasjang optræde, når Flybfabrikken for andet år i træk binder an med et børnemøde i folkehøjde i form af »Det store ståhejgilde«. Der er mange frivillige i spil, og pallevæggen i baggrunden har en gruppe unge fra »Næring til Læring« i Skive stået for. Foto: Rasmus Johansen

Onkel Reje optræder på Orange Bøgescenen: Fly er klar til endnu et ståhejgilde

Programmet til »Et børnemøde i folkehøjde« i Fly er så meget på plads, som det kan komme

FLY En masse frivillige er lige nu i gang med at lægge sidste hånd på kulisserne til Det Store Ståhejgilde, som søndag den 21. august for anden gang løber af stabelen i Flyfabrikken, der holder til i den gamle skole i Fly.

Big baller bliver læsset ind over hækken, mens den stationære scene under bøgen i haven har fået en orange overdækning og samtidig er blevet navngivet efter de to mest legendariske festivalscener i Danmark, så den nu hedder »Orange Bøgescenen«.

Her skal blandt andre Onkel Reje, der netop har afsluttet sommerens Cirkus Summarum-forestillinger, optræde på dagen, der byder på en usædvanligt spraglet buket af cirkus, gøgl, musik og workshops, der forhåbentlig kan give børn og unge noget demokratisk (tanke)gods og inspiration med hjem til at starte processen henimod fremtidens samfund.

- Det er et særligt tilrettelagt og unikt show til denne dag, som Onkel Reje kommer med, så det kommer man ikke til at opleve på andre scener, forsikrer Rasmus Johansen fra arrangørgruppen, der også er indehaver af Flyfabrikken.

Specielt forberedt til dagen er også de indslag, der kommer fra to andre cirkus-aktører på dagen, nemlig Salling Cirkus Kids og Cirkus Højdeskræk, der til daglig holder til i Flyfabrikken.

Pruttelyde på skovstien

Andre frivillige har været i gang med at male skilte, blandt andet en stor, rød mund, der danner indgangsportalen til en skovsti med et lydunivers skabt af Sound Art Lab i Struer, der hedder »Tarmgangen«, som...ja, det kan de fleste nok selv sniffe sig frem til, hvad handler om.

Det helt nye tiltag »Brølkassen«, som er en slags Speakers Corner for unge mennesker med noget på hjerte, er også blevet bygget. Den kan alle få adgang til, men Rasmus Johansen har på forhånd nogle sikre »stemmer« på hånden, så den i hvert fald ikke kommer til at stå tom.

- Jeg har tilsagn fra nogle teenagers, der kommer med noget poetry slam, digtoplæsning og monolog, og en ung sangerinde fra Ukraine har også meldt sig på banen. Det er et lille eksperiment for at bygge bro mellem barndommen og voksentilværelsen, kan man sige. Det skader ikke, at de små kan se de store steppe op på den måde, siger Rasmus Johansen.

Det jazzede børneunderholdningsorkester Æsken vender tilbage til Det Store Ståhejgilde, og det har denne gang fået eget telt, hvorfra der leveres både koncerter og workshops for børn i alle aldre.

Let kaos får lov at råde

Således kulisserne, men ellers er arrangørerne bag det, man kalder et »børnemøde i folkehøjde«, også næsten klar til at trykke årets program. Eller i hvert fald så klar, som man ønsker at være.

For selv om man er nødt til at sætte et tidspunkt på nogle af indslagene gennem de seks timers demokrati-festival for børn, opererer man ikke med et langt sæt af programpunkter, man partout skal nå omkring for at »bestå« teorien til demokratiets kørekort.

Det må helst ikke blive alt for firkantet, ifølge Rasmus Johansen, der sammen med hustruen Eva Mikkelsen er tovholdere på arrangementet.

- Vi opstiller rammerne, men inden for dem får kaos lidt lov at råde, så længe det bare sikres, at det kreative bliver dyrket, og dialogen bliver dyrket, siger Rasmus Johansen og understreger, at workshopdelen er et ligeså vigtigt ben for festivalen som underholdningsdelen.

Regionalt projekt kickstartes

Kulturprinsen i Viborg starter på Det Store Ståhejgilde et større, regionalt projekt under titlen »Futurama« i samspil mellem børn, arkitekter og kunstnere, som skal bringe alle tættere på nogle bud til fremtidens bæredygtige barndomsbyer.

- Så det projekt kickstartes her, og de får et helt område selv, siger Rasmus Johansen og understreger en særlig pointe med workshop-delen.

- Man skal tage familien med og gå på opdagelse i disse workshops, for det handler ikke kun om underholdning på denne dag. Det er vigtigt at understrege. Det er ikke en dag med hoppeborge det her, selv om der ikke er noget galt med dem. Det er en dag, hvor man kommer og lader sig involvere med telefonen på fly-tilstand, og hvor det indholdsmæssige, synes vi i hvert fald selv, har en høj kvalitet.

Kunstner Susanne Ahrenkiel kommer også med et projekt, der hedder »Den evige blomst«, hvor hun gennem samtale med børnene kreerer store blomster af genbrugsblik og gamle objekter.

De kan efterfølgende få plads i Fly Eventyrhave, men måske også komme på tur rundt til andre steder.

Sidste år deltog op imod 500 i arrangementet, der støttes økonomisk af Både Viborg Kommune og Nordea-fonden.

I år har man sat lidt flere billetter til salg, som man ifølge Rasmus Johansen stadig kan nå at sikre sig en af.

Han oplyser i øvrigt, at den nærliggende Fly Eventyrhave står åben til eventuel indtagelse af sin medbragte madkurv.

Det er et vidt begreb at have »grønne fingre«. Blandt mange frivillige, der hjælper med afviklingen af ståhejgildet, er disse to skiltemalere. Foto: Eva Mikkelsen
Skiltet af den store, røde mund er indgangsportalen til »Tarmkanalen«, der bringer tilskuerne gennem hele tarmsystemet via en skovsti med lydinstallationer fra Sound Art Lab i Struer. Foto: Eva Mikkelsen