Disse genstande er alle fundet på markerne omkring Kobberup og Søby. Foto: Tony Bülow

Detektor: Danefæ, bondejern og møddingsguld

Et spændende foredrag venter i Kobberup, der er lidt af et hotspot for detektorførere og muligvis også har været det i fordums tid

HISTORIE Et lokalhistorisk foredrag i Kobberup Kirkehus følger mandag den 16. januar i fodsporene på en gruppe detektor-arkæologers afsøgninger af arealer omkring Kobberup og Søby sydøst for Skive.

Det er med udgangspunkt i fund gjort i Søby- og Kobberupområdet, at aftenens foredragsholdere vil gøre de lokale klogere på, hvad der gemmte sig af bondejern, møddingsguld og historiske artefakter i mulden under dem.

Det drejer sig om detektorførerne Tony Bülow, Ikast, Michael Hedelund, Silkeborg, og Peter Hyldgaard, Jelling, der i deres fritid udfører det tålmodige arbejde med at gennemtrave marker med en dektektor og samtidig kortlægge og registrere deres fund undervejs.

Og fund er der i rigt mål gjort i Kobberup-området, også af en lokal detektorfører, hvor en lille halv snes lodsejere efterhånden har givet adgang til deres jorder, der dækker det meste af området.

- Vi vil selvfølgelig medbringe mange af de fund, vi har gjort der, i egnens interesse for hvad vi laver, da mange sikkert har set os, når vi bevæger os rundt derude, siger detektorfører Tony Bülow.

Ellen udlægger teksten

Som en bonus medbringer trioen museumsinspektør og arkæolog Ellen Østergaard fra Museum Salling, som er den, der modtager det danefæ, som de indleverer.

Og hun kan gøre publikum klogere på de fund, detektorførerne har gjort i Museum Sallings område ved Søby fra både romersk jernalder op til omkring år 400, den senere germanske jernalder op til omkring år 800 og den efterfølgende vikingetid.

De bidrager til det samlede billede af områdets historie og teorier om, hvem der kan have beboet egnen, og hvad der kan være foregået i fordums tid.

- Der er i hvert fald noget, der tyder på, at der har været trafik i området. Og vores store drøm er jo, at der måske kan have været en handelsplads på stedet, siger Tony Bülow.

Den teori bakkes op af, at den nu drænede Tastum Sø langt tilbage lå i direkte forlængelse af Skive Fjord som en vig, der kan have gjort stedet til et lille, naturligt hotspot for handel og vandel.

Også stednavnene Thorsdal, Ormdal og St. Mikkels Brønd peger i den retning, ligesom Kobberup Kirke, der i middelalderen var viet til Sankt Mikael, kan spore sin historie helt tilbage til 1150.

Foredraget starter klokken 19. Der er gratis adgang og ingen tilmelding

En såkaldt rygknapfibel i bronze fra den yngre vikingetid fundet ved Søby. Foto: Tony Bülow