Det var de nye byrødder Anders Jensen (V), Løgstrup, og Sofie Ringgaard Schøning (K), Kvols, der fik lov at klippe den røde snor til Bypedelhuset. Foto: Henrik Bagge

Bypedelhus indviet: Fra skrot til slot

Det gamle frysehus i Borgergade er nu blevet til varmestue for Løgstrups bypedeller

LØGSTRUP Nu kan de få varmen, selv om de er flyttet ind i et gammelt frysehus.

Løgstrups korps af 13 frivillige bypedeller var lørdag den 9. april endnu engang hoppet i den lysegrønne uniform, da der var indvielse af Bypedelhuset i Løgstrup.

Det er indrettet i byens gamle frysehus i Borgergade lige over for Løgstrup Sognegård, hvor pedellerne har fået omkring 50 kvadratmeter at boltre sig på inklusive toiletforhold og en dejlig varmestue med tekøkken.

Omkring 75 borgere var på dagen mødt op til besigtigelse af herlighederne og pølser på grillen.

Til at klippe den røde snor var der blevet kaldt på lokalområdets to byrådspolitikere, Sofie Ringgaard Schøning (K) og Anders Jensen (V), som blev budt velkommen af Maj-Britt Mogensen, der er formand for Løgstrup Borgerforening, som bypedellerne sorterer under.

Sofies første snorklip

Som nyvalgt byrådspolitiker var Sofie Ringgaard Schøning ude på sin første officielle opgave, og hun var glad for, at det drejede sig om et sted, som hun havde et personligt forhold til.

I hendes barndom i 80´erne og 90´erne var det faldefærdige frysehus nemlig noget, der lå i skjul af det busskur, hun som barn fra Kvols sad i læ ved, når hun ventede på den blå bus for at komme hjem fra skole.

- Dengang var frysehuset tilgroet i træer og buske, og jeg ville aldrig have forestillet mig, at det 30 år senere ville have en vigtig funktion for beboerne og fællesskabet her i Løgstrup, sagde Sofie Ringgaard Schøning i sin indvielsestale.

Hun er blandt andet næstformand i Landdistriktsudvalget og understregede, hvor stor pris kommunen sætter på landsbypedellernes arbejde, som Landdistriktsudvalget da også har givet 25.000 kroner til, som bypedellerne kunne købe værktøj for.

- Det er nemlig tanken bag, at, når der er frivillige, som vil yde en vigtig indsats, så skal vi som kommune også afholde en del af udgifterne dertil, sagde Sofie Ringgaard Schøning, og det var ingen vist uenig i.

Tovholder for pedellerne

Anders Jensen, der også er nyvalgt byrådsmedlem, har selv haft en finger med i spillet ved frysehusets nye status som bypedelhus.

Han har nemlig været tovholder for bypedellerne, siden korpset blev oprettet i efteråret 2020, og allerede på det første møde blev fokus rettet mod det temmeligt nedslidte og mosbefængte frysehus, som lå gemt væk mellem træerne.

Alle var enige om, at borgerforeningen burde forsøge at erhverve sig huset og gøre det til mødested og redskabsrum for landsbypedllerne.

En direkte overtagelse var dog af forskellige årsager ikke mulig, men gennem en fordelagtig aftale med ejeren, Lars Graadal, kan bypedellerne nu sidde meget billigt til leje de næste 30 år med en forkøbsret.

Anders Jensen har også været med til fondssøgningen af midler til renoveringen af huset, som blandt andet kastede 25.000 kroner fra Fonden til Skals Sparekasse af sig, mens andre har doneret byggemateriale og møbler til huset.

- Så det er altså udelukkende ved hjælp af disse få, kontante midler og ellers gratis donerede materialer og en masse timers frivilligt arbejde, at der nu står dette lille, skønne hus som en flot lillesøster her ved siden af sognegården, sagde Anders Jensen i sin indvielsestale.

Delt i to hold

Projektet fik hurtigt betegnelsen »Fra skrot til slot«, og frysehuset, der oprindeligt er fra 50´erne, blev undervejs omdøbt til Bypedelhuset.

Gennem nogen tid har bypedellerne typisk været delt i to hold, hvor det ene hold har arbejdet med de grønne områder og anden vedligeholdelse i byen, mens det andet hold har arbejdet på Bypedelhuset, der nu ligger færdigrenoveret som mødested for bypedellerne.

- Vores håb er desuden, at det også kan blive indgangs-portalen til en kommende Løgstrup Bypark på det grønne areal her på naboarealet, sagde Anders Jensen, mens han svingede en arm rundt mod det åbne, grønne rum langs Himmerlandsstien syd for sognegården.

Løgstrup Borgerforenings Udviklingsråd har således bedt Viborg Kommunes Landdistriktsudvalg om at få igangsat en lokal udviklingsplan for Løgstrup, hvor netop en ny bypark er et af ønskerne.

- Det kunne blive et fint, næste projekt for bypedellerne, nu da de har fået pulsen op i forbindelse med renoveringen af Bypedelhuset, sagde Anders Jensen, inden han og byrådskollega Sofie Ringgaard Schøning hver greb en saks og klippede den røde snor over.

Formand for Løgstrup Borgerforening Maj-Britt Mogensen (th) bød velkommen til byrødderne Anders Jensen (V) og Sofie Sofie Ringgaard Schøning (K), der dels var hidkaldt for at klippe den røde snor til Bypedelhuset over, men også begge viste sig at have en personlig aktie i det gamle frysehus, der nu står som nyrenoveret varmestue for Løgstrups bypedeller. Foto: Henrik Bagge
Bypedellerne præsenterede ikke alene det nyrenoverede Bypedelhus, men gav også eksempler på, hvad de ellers går og roder med. Blandt andet har de fået lavet 12 kilometersten, der manglede på Himmerlandsstien, med Henning Fruergaard (th) som støbemester. Foto: Henrik Bagge