Knud Leth er i forvejen bestyrer her på Trandum Camping, men med første åbningsdag Skærtorsdag er han nu også forpagter af Flintecafeen ved Daugbjerg Minilandsby. Arkivfoto: Henrik Bagge

Knud i Lilleputland: Campingfatter bliver caféforpagter

Daugbjerg Minilandsby har fået ny bestyrer i cafeen, der åbner Skærtorsdag med et skarpt navn

DAUGBJERG Cafeen i Daugbjerg Minilandsby har fået ny forpagter, og navnet vækker muligvis genklang hos mange af avisens læsere.

Knud Leth var nemlig i en årrække bondemand i Iglsø og fordrev samtidig mangen en weekend som DJ på Skive-egnen, inden han i 2016 sammen med familien genåbnede Trandum Camping, hvor han siden har været bestyrer, samtidig med at han sælger forsikringer.

Titlen som cafébestyrer er blevet ledig, efter initiativtageren til Daugbjerg Minilandsby, Ib Bjerregaard, har bestemt sig for at sige stop.

Samtidig får cafeen, der tidligere ikke rigtig har heddet noget, det skarpe navn »Flintecafeen«.

- Det var ret oplagt, for bygningen er jo opført i flintesten, siger Knud Leth om det gamle hus fra 1650, der oprindeligt blev sat som heste- og kostald til Daugbjerg Vandmølle.

Et uforløst potentiale

Det er sådan set ikke, fordi Knud Leth mangler noget at give sig til, at han nu også bliver cafébestyrer i kalkminebyen i Fjends ud over i forvejen at være campingfatter og forsikringsmand.

Han kunne bare ikke stå for den hyggelige café i Lilleputland omgivet af miniatureudgaver i størrelsesforholdet 1:10 af de omkring 150 huse, der udgjorde Daugbjerg, inden byen brændte i 1700 og hvidkål.

- Den trak i mig, fordi den har et større selskabslokale end Trandum Camping, hvilket jeg godt kan bruge, men også fordi jeg tror, at stedet med sin historie har et uforløst potentiale. Så jeg satser på at få banket besøgstallet op, siger Knud Leth, der har fået Daugbjerg Minilandsby koblet op på turistplatformen Destination Limfjorden.

Fader er i køkkenet

Selve cafeen har plads til 50 gæster indenfor og cirka halvt så mange på terrassen udenfor, og bygningen huser også en butik med brugskunst og så altså et selskabslokale til et halvt hundrede gæster med mulighed for at rejse et telt til cirka 100 gæster ved større selskaber.

- Den har tidligere været lejet ud ligesom et forsamlingshus, men det vil jeg ikke gøre. Man kan i stedet booke det til en fest, hvor vi selv laver maden, siger Knud Leth.

Desuden har Flintecafeen i ferietiden gennem juli og august åbent for både frokost og middag med mad fra køkkenet, hvor bestyreren selv vil røre i gryderne.

- Stedet er jo kendt for sin æggekage, så det vil jeg naturligvis fortsætte med, lover han.

Når han officielt åbner cafeen første gang Skærtorsdag, bliver det dog med en speciel påskemenu.

Ib Bjerregaard på traktoren tog i 1994 initiativ til Daugbjerg Minilandsby, som i størrelsesforholdet 1:10 bringer mindelser om Jonathan Swifts klassiske roman Gullivers Rejser, hvor hovedpersonen skyller i land efter et skibsforlis og vågner op i landet Lilleput som fange hos et folk, som er én tolvtedel af størrelsen på normale mennesker. Nu har Ib skilt sig af med stedets café, men han vil stadig være en del af det sjak, som på et værksted i Stoholm går og renoverer de 150 bygninger, som udgør Daugbjerg Minilandsby. Arkivfoto: Henrik Bagge