Da Claus Frohn og Jacob Pedersen første gang besigtigede ejendommen på Fiskbækvej for 15 år siden, stod græsset i en meters højde her, hvor der i dag er indrettet en gårdhave til både pryd og gæster. Foto: Henrik Bagge

Mors dag: 10 år som herre i eget hus

Claus Frohn har travlt som aldrig før med firmaet, der startede i en pavillon og nu har fem ansatte

ØRSLEVKLOSTER Med mors dag lurende i horisonten, er der travlt som aldrig før i det lille, velduftende værksted, hvor flora formes fingernemt til de fineste buketter.

Men med dygtige blomsterbindere som de snakkelystne Tove Jeppesen og Marianne Jacobsen i staben, kan Claus Frohn godt finde tid til at læne sig tilbage og reflektere over de første 10 år med egen virksomhed i C. Frohns Blomster og Brugskunst, der har adresse på Fiskbækvej 9 lidt syd for Ørslevkloster i Nordfjends.

Den er en hyggelig, lille oase langt ude på landet, hvor fans af brugskunst, retro, møbler og blomster kan tage den med ro i en 90 kvadratmeter stor butik og et attraktivt udemiljø med gårdhave og store, parklignende arealer fyldt med besnærende detaljer til inspiration.

Det har flere og flere fundet ud af, men at adressen i 2022 skulle rumme en velfungerende arbejdsplads med fem deltidsansatte, faste leveringsaftaler med tre dagligvarebutikker, udbringning, webshop og inspirationsarrangementer, havde hverken Claus Frohn eller hans partner, Jacob Pedersen, i deres vildeste fantasi forestillet sig, da de trillede ind på gårdspladsen for 15 år siden.

Solen skinner på C. Frohns Blomster og Brugskunst, der i landlig idyl ved Ørslevkloster hele tiden udvider både sortiment og medarbejderstab. På denne dag talte besætningen fra venstre Marianne Jacobsen, Claus Frohn, Jeanett Fruergaard og Tove Jeppesen. Foto: Henrik Bagge

Ville på landet

Dengang så Fiskbækvej 9 nemlig mildest talt ikke ud, som den gør i dag, da parret kom forbi i jagten på noget at bo i på landet, efter huset i Viborg stik imod alle forventninger var blevet solgt med lynets hast.

- Da vi holdt udenfor, blev Jacob og jeg enige om, at det skulle vi i hvert fald ikke have. Det virkede helt uoverskueligt. Der var ingen have eller noget, og græsset stod så højt overalt hernede, siger Claus Frohn og placerer en flad hånd i en meters højde.

Den parklignende have er indrettet med masser af kuriøse indslag og små hyggekroge, hvor kunderne er velkomne til at nyde en medbragt madkurv, hvis de vil. Foto: Henrik Bagge

Ejendommen var de tilfældigt faldet over på nettet og havde lavet en aftale om at komme ud at besigtige det.

Men selv om de var mest tilbøjelige til bare at køre igen, indvilligede de i at se nærmere på det, og undervejs på rundvisningen skete der noget forunderligt.

- Da vi kom herind, hvor vi nu har den store gårdhave, og så udsigten ned over markerne og fjorden i baggrunden, begyndte pilen at pege opad igen, siger Claus Frohn og svinger en arm ud mod stedets store herlighedsværdi, der lige nu er i ekstra høj kurs med blomstrende rapsmarker overalt.

Clairvoyanten havde set det

Bygningen, der nu rummer butik og værksted, var dengang grisestald og i meget ringe stand både ud- og indvendigt, men stuehuset var i en rimelig forfatning og trængte egentlig bare til et nyt køkken.

Men det, der for alvor fik pendulet til at svinge den anden vej, var Claus Frohns oplevelse, da han trådte ind i stuehuset.

En god ven af parret, clairvoyant Christian Viborg, havde under en seance for Claus Frohn beskrevet stedet, hvor de ville komme til at bo sammen, og det havde Claus Frohn på forhånd indviet sin partner i.

- Jeg sagde til ham, at hvis det var her, vi skulle være, ville jeg vide, hvordan indretningen var, når vi gik ind, og det viste sig at være fuldstændig rigtigt. Det var helt vildt mærkeligt, men pludselig var jeg slet ikke i tvivl længere, siger Claus Frohn.

Jacob Pedersen, der ellers forholdt sig noget mere skeptisk til clairvoyancens klarsyn, lod sig overbevise om, at det var meant to be, og siden efteråret 2007 har parret kløet på med den renovering af ejendommens bygninger og anlæggelse af dens flotte have, som til stadighed pågår.

Der er sket meget med Fiskbækvej 9, siden Claus Frohn og Jacob Pedersen overtog ejendommen for 15 år siden. I dag rummer den gamle, men nyrenoverede stald virksomheden C. Frohns Blomster og Brugskunst med produktion i den ene ende og butik i den anden ende. Yderst til højre ses pavillonen, hvor det hele startede. Foto: Henrik Bagge

Der skulle ske noget nyt

Det, der senere skulle blive til virksomheden C. Frohns Blomster og Brugskunst, var dog slet ikke en del af parrets planer dengang.

Jacob Pedersen, der nu er chefkonsulent ved Hospitalsenheden Vest og senest har været projektleder for den store udflytning til det nye hospital i Gødstrup, havde også dengang et travlt arbejdsliv.

Men Claus Frohn, der havde været i hotelbranchen i mange år og var receptionschef, fik lyst til, at der skulle ske noget nyt.

Og da de begge gerne ville bruge stedet til noget, blev de enige om at prøve at sælge nogle krukker fra en pavillon, de havde banket op.

Pavillonen, som det hele startede med, er der stadig, og den fungerer i dag som selvbetjeningsområde, hvor man enten kan afhente bestilte buketter eller finde buketter i et køleskab til egen afregning. Foto: Henrik Bagge

Det gik fint, og med blod på tanden gik de i gang med at sætte garagen, hvor der nu er butik, i stand, og siden fulgte også stalden, hvor produktionen nu ligger med værksted og lager.

Men det, der egentlig var startet med nogle krukker og en masse loppefund, tog en skarp drejning i retning af planteriget, da Claus Frohn bestemte sig for helt at droppe hotelbranchen og uddanne sig til blomsterbinder.

Det var dog dengang småt med beskæftigelse i den branche, og da han supplerede med en uddannelse til serviceassistent, kunne han kombinere et rengøringsarbejde på deltid med nogle timer i Frk. Holms Blomster hos Tove Jeppesen på Viborgvej i Skive og så samtidig have åbent i butikken derhjemme i weekenden.

Tonen er frisk i produktionen, hvor Claus Frohn i dag beskæftiger fem kvinder på deltid, som sammenlagt udfylder cirka to fuldtidsjobs. De udgør også en lille familie, da de stort alle har det tilfælles, at de før eller siden har været hos Frk. Holms Blomster i Skive, mens Tove Jeppesen (i midten) var indehaver. Det gælder også både Claus Frohn selv og Marianne Jacobsen (th). Foto: Henrik Bagge

Endnu et klarsyn

Julemåneden var altid travl, men i et forsøg på at jævne sæsonen lidt mere ud med kunder året rundt, ønskede Claus Frohn dernæst at udvide biksen med afskårne blomster.

Jacob Pedersen var skeptisk og havde svært ved at forestille sig, at man kunne lokke kunder til en blomsterbutik så langt ude på landet.

Men igen trådte clairvoyant Christian Viborg ind på scenen med et forslag om at blive fast leverandør til andre butikker, og på den måde indgik Claus Frohn sin første samarbejdsaftale med købmanden i Hald. Siden er også Brugsen i Højslev og købmanden i Ulbjerg blevet faste aftagere.

- Og det udviklede sig faktisk sådan, at jeg slet ikke kunne følge med til det, siger Claus Frohn, der for to år siden havde held til at lokke sin tidligere arbejdsgiver, Tove Jeppesen fra Frk. Holms Blomster, ud på matriklen nogle timer om ugen, efter hun havde afhændet sin butik i Skive.

Siden kom flere til, og Claus Frohn beskæftiger nu i alt fem kvinder på deltid, som til sammen gør det ud for omkring to fuldtidsstillinger.

Jeanett Fruergaard er blandt de fem deltidsansatte, C. Frohns Blomster og Brugskunst har fået gennem de seneste par år. Hun er ansvarlig for firmaets SoMe aktiviteter og har i den anledning indrettet et lille, interimistisk studio i produktionen. Foto: Henrik Bagge

Det vokser hele tiden

Om det slutter der, ved Claus Frohn ikke.

For nylig er også en webshop blevet koblet på den succesrige forretning, man er partnerflorist i bloomit.dk, hvor man kan sende buketter over lange distancer, og med et hoved som en popcornmaskine, er det ikke til at vide, hvornår den driftige mand får sin næste idé.

- Udviklingen er bare gået opad, og det bliver den ved med. Vi får simpelthen så mange positive tilbagemeldinger alle steder fra, og der er hele tiden flere, der får øjnene op for, at vi er her, siger Claus Frohn.

Claus Frohn og Jacob Pedersen åbner også deres overdådigt pyntede hjem for gæster til jul, og denne voluminøse opsats over stuens spisebord har overlevet sidste jul. Foto: Henrik Bagge

Han gætter på, at det skyldes en oplevelse af kvalitet til rimelige priser med et højt serviceniveau, sparring, ro og nærvær, hvor kunderne for eksempel også er velkomne til at medbringe en madkurv, som de kan nyde i en krog af parken. En café har han også haft i tankerne, men det ligger ikke lige for.

Og så har han også stadig sit job med rengøring 20 timer i ugen og tidligt op hver dag, hvor han sammen med sin faste makker og soulmate, Bente, passer rengøringen for Svane Apotekerne i Skive.

Ikke, fordi der ikke er nok at tage sig til på hjemmefronten, hvor Claus Frohns arbejdsuge længe har ligget langt over et fuldtidsjob, men fordi han har brug for et pusterum fra sin egen virksomhed.

- Ellers ville jeg være i det hele tiden, og jeg har bare behov for også at få nogle andre input.