Parkour på cykel kalder Jakob Arentz selv disciplinen. Privatfoto

Ungdomsskolen åbnede øjnene for sporten: Nu er Jakob dansk mester

Jakob Arentz fra Fjends fik skovlen under alle konkurrenterne ved DM

CYKELTRIAL Jakob Arentz fra Fly er Danmarks bedste til cykeltrial. Det fik han papir og medalje på tidligere på sommeren, da der blev afholdt DM i Holbæk.

Hvis du nu sidder og tænker for dig selv, hvad det lige er, cykeltrial er for en størrelse, så er du næppe den eneste.

For selv om sporten internationalt set har et ganske stort publikum, er det fortsat en niche i Danmark.

Trial på cykel er i korte træk »ekstrem håndtering af to hjul - det at kunne få en lille cykel til at springe rundt på klipper, over betonrør eller træstammer«, som Danmarks Cykle Union beskriver det på sin hjemmeside. Alt sammen uden at fødderne rører jorden.

Og i den disciplin er det altså Jakob Arentz fra Fly, der kan kalde sig den bedste i nationen.

Fire år i træk havde Arentz godt nok vundet DM i 26 tommer-klassen, men i år fik han for første gang også sikret sig mesterskabstitlen overall i eliteklassen, når også 20 tommer-rytterne er talt med.

- Ham, jeg konkurrerer imod, havde vundet de seneste 11 år i streg, så det gjorde bestemt ikke noget lige at prøve. Det var sjovt, lyder det med et grin fra hovedpersonen.

At 24-årige Jakob Arentz overhovedet kører trial, som han selv kalder parkour på cykel, er lidt en tilfældighed, der opstod tilbage i folkeskoletiden.

- I syvende klasse skulle vi starte i ungdomsskolen, og så var jeg tvunget til at skulle vælge en aktivitet. Jeg havde altid cyklet mountainbike og BMX, og her kunne jeg så vælge cykeltrial, hvor der jo også var pedaler på. Så det var lige det eneste, der fangede min interesse, fortæller han.

Siden har han holdt fast, og han har i løbet af årene deltaget i utallige mesterskaber i ind- og udland på sin tohjulede følgesvend.

Men at DM-titlen overall lige skulle komme i hus i 2023 lå ikke umiddelbart i kortene.

Jakob Arentz er nemlig i gang med at bygge sit eget hus i Stoholm ved siden af jobbet som anlægsstruktør, så derfor har der ikke været så meget tid til at få passet træningen på to hjul.

- Jeg cykler ikke mere end en gang eller to om ugen i øjeblikket, så alt, hvad der kommer i min retning, har sådan set bare overrasket mig. Men det skulle gerne blive bedre med træningen senere på året, når jeg bliver færdig med huset. Så bliver der tid til det igen på fuld skrald, siger han.

DM-titlen kvalificerede også Jakob Arentz til at deltage i det nyligt afviklede VM i Glasgow, hvor det blev til en 20. plads i 26-tommer klassen, efter han sidste år i Abu Dhabi blev nummer 15.

Med andre ord bringer sporten ham vidt omkring på kloden, og det er noget, han sætter stor pris på.

- Jeg kørte også cross tidligere, men jeg stoppede med det, fordi trial giver så sindssygt mange oplevelser og muligheder i forhold til det. Vi er også ude at køre mange opvisninger, som også er sjovt. Der viser vi sporten frem til en masse mennesker, der ikke ved, hvad det går ud på. De bliver også tit overraskede over det, forklarer han.

Sportens lille plads i Danmark betyder dog, at de mange udenlandsrejser er for egen regning.

- Det er egenfinansieret. Der er ikke så meget at hente der, desværre. Vi kæmper lidt med Danmarks Cykle Union. Bare sådan noget som rejsetøj er ikke til at få fat i fra dem. De mener, at det er en for lille sport, og så vil de åbenbart ikke pøse penge i det. Det er lidt en skam, siger han.

Derfor må pungen op ad lommen, men heldigvis går regnestykket op på den måde, at oplevelserne, der følger med, mere end opvejer udgifterne.

- Ja, det synes jeg. Som jeg også tit siger til folk, så kunne jeg nemt tage til en World Cup uden en cykel, for det er lige så meget kammeratskabet og oplevelserne i det, som jo bare er fedt i sig selv, fastslår Jakob Arentz.