Købmand Daniel Hovgaard Nielsen (tv) har håndværkere på huset. Det er et lille sjak fra Cramer El, der er i gang med at installere solceller på både det øst- og det vestvendte tag af Spar-butikken i Stoholm. På en gråvejrsdag som denne er der ikke meget gevinst at hente ved anlægget, men når solen begynder at gøre det, den er sat til, vil købmanden kunne reducere sit strømforbrug med en femtedel. Foto: Henrik Bagge

Spar sparer på strømmen: Købmand får solceller på taget

Spar i Stoholm kommer i første omgang til at være selvforsynende med omkring en femtedel af strømforbruget

STOHOLM Så må solen godt snart komme frem igen, går Daniel Hovgaard Nielsen rundt og tænker i Stoholm.

Her er han Spar-købmand, og med et initiativ, der både tilgodeser den grønne omstilling og butikkens egen strømregning, er han i gang med at få installeret solceller på taget af butikken.

- Vi vil gerne være mere grønne og samtidig spare lidt på strømregningen, så vi selv kan producere nogle af alle de kilowatt-timer, som vi bruger i butikken, siger Daniel Hovgaard Nielsen.

En hjælpende hånd

Initiativet kommer faktisk fra byens tidligere købmandspar gennem mange år, Marit og Knud Lang, der godt nok selv stoppede i 2009, men stadig ejer selve butiksbygningen og grunden, som den ligger på, og de har bekostet både solcellepaneler og opsætningen af dem.

- Det har været hårdt at være købmand, siden strømregningen eksploderede på den måde, og det skulle vi have gjort noget ved. Så for at hjælpe Daniel sagde jeg til ham, at jeg ville sætte solceller op på taget, fordi jeg synes, at han gør det så godt som købmand, siger Knud Lang, der får en lejeindtægt fra købmanden.

Istallationen af solceller på taget af bygningen, som er blevet betroet Cramer El i Kjeldbjerg, har kostet ægteparret Lang 375.000 kroner plus moms.

- Så det er en investering på en lille halv million kroner, men det er jo så også en måde at fremtidssikre bygningen på og som sådan en del af hele ideen med det, siger Knud Lang.

Ekstraregning trak tænder ud

Solcellerne burde kunne producere i omegnen af 35.000 kilowatt-timer om året og vil dermed kunne trække cirka en femtedel af butikkens strømforbrug, der p.t. ligger på omkring 180.000 kilowatt-timer.

Men det kan sagtens blive til en større andel, hvis Daniel Hovgaard Nielsen, som han selv håber, snart får skiftet nogle lidt ældre frysere ud med mere energivenlige modeller.

Hvad besparelserne så kan løbe op i rent prismæssigt er et gæt, da det næsten er umuligt at oversætte forbrug til penge i dagens energimarked, der er præget af store prisudsving.

- Sidste år endte vi jo med at bruge over en halv million kroner mere på strømregningen end året før, så den trak tænder ud. I år regner vi med at kunne skære en god slant af den regning igen, men det er umuligt at vide, siger Daniel Hovgaard Nielsen.

I forhold til at modtage solens stråler ligger butikken helt perfekt, da den nærmest er trukket efter en snor i nord-/sydgående retning, så den vil blive ramt af solen på det østvendte tag om morgenen og på det vestvendte om eftermiddagen.