Der var rigeligt med nedslagspunkter, da dommerkomiteen bag kåringen af Årets Landsby 2023 søndag den 20. august kom til Sparkær. Byen rummer blandt andet det rekreative åndehul Billingeparken, hvor Rikke Daa Rønning og Jan Kirsch Pedersen fra Udviklingsgruppen for Sparkær på billedet her står for indvielsen af et splinternyt anlæg til Outdoor Fitness i april 2022. Foto: Henrik Bagge

Humlebyen slår til igen: De burde ikke kunne flyve, men gør det alligevel

Borgerne i Sparkær rakte torsdag ud efter himmelen, da byen blev kåret til Årets Landsby 2023

SPARKÆR De havde næsten ikke turdet håbe på det, men torsdag indløb den glade besked: Sparkær er kåret til Årets Landsby 2023.

Og så røg armene ellers i vejret i den lille by i Østfjends, hvor man med en forbilledlig jernvilje får lidt mere til at ske, end der normalt er en by på kun godt 600 indbyggere forundt.

Byen har således også humlebien som logo, da den er god til at løfte sig, selv om den ikke burde kunne.

I et enkelt hjem i Sparkær var de spontane strækøvelser dog begyndt allerede dagen forinden.

Jan Kirsch Pedersen fra Udviklingsgruppen for Sparkær modtog nemlig beskeden fra dommerkomiteen allerede onsdag eftermiddag med den udtrykkelige klausul, at han ikke måtte sige det til nogen, før en officiel pressemeddelelse torsdag formiddag var gået ud fra Landdistrikternes Fællesråd, Landsforeningen Landsbyerne i Danmark og Forenet Kredit, som i fællesskab står bag kåringen.

Helt skjule det kunne han dog ikke for hustruen Tove, der overhørte hans udbrud, da han modtog beskeden, men ellers formåede han at holde på hemmeligheden, indtil nyheden officielt var ude, selv om han torsdag var vågnet noget tidligere, end han plejer.

Og så kunne han ellers begynde at dele den gode nyhed med nogle af de mange implicerede.

- Jeg ringede rundt til de andre fra arbejdsgruppen for at fortælle det, og da måtte jeg altså flere gange holde røret ud fra øret, for glæden var så enorm alle steder, griner Jan Kirsch Pedersen.

En god fornemmelse

Fornemmelsen har også været god i byen de seneste par dage, efter dommerkomiteen søndag kom forbi til en næsten tre timer lang rundvisning.

Her var blandt nedslagspunkterne både Sparkærs nye trinbræt, friplejehjemmet Nordstjernen og den omsiggribende Billingeparken med et væld af udendørs tilbud, ligesom man stolt kunne fremvise, hvordan der imod alle odds holdes liv i både skole, børnehave, købmand og værtshus.

En færdig køreplan for udfoldelse af fjernvarme er også klar, og indtrykket efter søndag var, at det hele blev taget godt imod, selv om der ikke blev udvist hverken begejstring eller nogen anden reaktion fra dommerkomiteen, der klædeligt havde taget den neutrale attitude på.

- De var høflige og professionelle og afslørede ellers ikke meget. Men vi sagde til hinanden efter besøget, at hvis ikke vi vinder, så ved vi i hvert fald, at vi har gjort det så godt, vi kunne, siger Jan Kirsch Pedersen.

Stolte og ydmyge

Indsatsen rakte som bekendt til en kåring til Årets Landsby 2023, og den titel er Jan Kirsch Pedersen sikker på, at byen kan bruge til noget.

- Ja, for søtan da. Det er for det første utroligt flot og ærefuldt, at vi er kommet så langt. Vi er ydmyge, for vi ved, at vi har været oppe imod nogle stærke byer. Så at den ender i Sparkær, er næsten ikke til at tro, selv om vi godt ved, at vi har en dejlig by med en masse gode aktiviteter og tiltag, siger Jan Kirsch Pedersen.

Han ser for sig, at den store anerkendelse kan bruges til at promovere byen som et godt sted at bosætte sig, og så kan den måske også bruges til blidt at slå politikerne oven i hovedet med, selv om Viborg Kommune i 2018 selv udråbte Sparkær til Årets Lokalområde.

- Vi håber på, at folk får øjnene endnu mere op for, at Sparkær er et skønt sted at bo, og at politikerne også kan se, at vi faktisk gør en masse herude, som man godt kunne ønske sig lidt mere hjælp til inde fra rådhuset, siger Jan Kirsch Pedersen.

Dermed henviser han blandt andet til, at både byens skole og børnehave jævnligt under budgetforhandlinger kastes op i luften som lukningstruede.

Det var dog ikke den slags udfordringer, der var fokus på torsdag i Sparkær, hvor Dannebrog gik til tops ved alle byens indfaldsveje, og hvor borgerforeningen inviterede til øl og sodavand fra klokken 17 ved Bues Vogn på torvet mellem købmanden og stationen.

De officielle festligheder afvikles den 23. september, hvor komiteen kommer til Sparkær for at overrække førstepræmien på 50.000 kroner samt 25.000 kroner til de to øvrige finaledeltagere, Borris i Ringkøbing-Skjern Kommune og Bolderslev i Aabenraa Kommune.