I Stoholm Borgerforening synes de, at det er helt konfetti-kanon, at Realdania har bevilget en million kroner fra kampagnen Underværker til en ny friluftsscene i Stoholm Anlæg. Stående er det formand Susanne Bak (tv) og kasserer Trine Stilling Sørensen. Siddende er det næstformand Simon Moore Højer-Simonsen (tv) og sekretær Stefan Stricker-Jensen. Privatfoto

Stor donation: En million til ny friluftsscene i Stoholm

Armene er i vejret hos Stoholm Borgerforening, der netop har fået tilsagn om mere finansiering fra Realdanias Underværker

STOHOLM I Stoholm arbejder de på at realisere drømmen om en ny friluftsscene i byens anlæg, og den er nu kommet endnu tættere på at gå i opfyldelse.

Realdanias Underværker har nemlig valgt at støtte projektet med en rund million kroner. Den kan man lægge til 2,5 millioner kroner fra Villum Fonden, hvilket bringer de samlede fondsmidler op på foreløbig 3,5 millioner kroner.

- Det er vi naturligvis utroligt glade for, for det betyder, at vi nu har cirka to tredjedele af finansieringen på plads, siger næstformand i Stoholm Borgerforening Simon Moore Højer-Simonsen.

Han oplyser, at der dermed resterer 1,8 millioner kroner at få finansieret, hvis ellers budgettet holder, men også desangående lysner det.

Man har nemlig en udestående ansøgning hos Nordea-fonden på yderligere en million kroner, som man får tilbagemelding på i juni, og så udløser et solcelleanlæg nord for Stoholm snart en grøn pulje på 1.344.000 kroner, som borgerforeningen også håber at kunne gøre et indhug i til den nye friluftsscene.

- Så vi går spændte og venter, for kommer der positive svar derfra, er vi tæt på at kunne realisere det, siger Simon Moore Højer-Simonsen.

Til gengæld har Viborg Kommune netop meddelt afslag til Stoholm Borgerforening på en ansøgt underskudsgaranti på mellem én og 2,5 millioner kroner alt afhængig af, hvor meget Stoholm Borgerforening selv får finansieret via fonde og puljer.

Udendørs forsamlingshus

Den nye friluftsscene er tænkt som et stort, udendørs forsamlingshus med mange funktioner for fællesskabet.

Som scene skal det være et mødested for blandt andet koncerter, udendørs gudstjenester og begivenheder som juletræsfest og halloween.

Scenen bliver også central for Stoholm Festuge, ligesom det får en funktion i det daglige som madpakkehus for dagplejere og børnehaver og ovenikøbet bliver en umiddelbar nabo til plejecentret Birkegården.

Og så skal den være base for byens frivillige korps af bypedeller, der allerede har set en toiletbygning med udekøkken skyde op bag scenen.

Dermed kommer det samlede projekt til at bestå af en scene med overdækning, platforme, backstagearealer, udekøkken, toilet og redskabsrum.

- Det er fantastisk at se, hvor mange ildsjæle, der brænder for at gøre noget for deres lokalområde som her i Stoholm. Deres begejstring smitter, og de påtager sig også et imponerende ansvar for at udvikle både steder og fællesskaber, siger projektchef i Realdania Laura Bjerre Munch i forbindelse med donationen.

I alt får 13 nye ildsjæleprojekter denne gang samlet knap 10 millioner kroner til at realisere bygge- og renoveringsdrømme gennem Realdanias Underværker-kampagne, som skal skabe mere liv i landdistrikterne gennem lokale mødesteder eller genbruge forladte bygninger og fylde dem med hverdagsliv.

En perspektivering illustrerer de alsidige formål, der kan bringes i spil for Stoholms borgere og foreninger, når byens nye friluftsscene i anlægget realiseres. Illustration: Method & Madness Arkitekter
Toiletter og udekøkken til det nye, udendørs forsamlingshus i Stoholm Anlæg er allerede realiseret. Under næste etape af projektet vil der også blive opført en mellembygning, der kobler toiletbygningen sammen med den nye friluftsscene og samtidig rummer faciliteter til bypedellerne, som ses på billedet her. Arkivfoto: Ruth Pedersen