Alle ruterne ved Kalkmineløbet går i gennem kalkgruberne, og det gør løbet til noget ganske specielt. Det ville hele 2800 løbere i år gerne opleve. Foto: Steen Don

Kalkmineløbet: Glade løbere blev igen trukket gennem gruberne

Cirka 2800 mennesker kom i år til eventløbet i Mønsted og Daugbjerg, hvor der var distancer for alle

MOTION Det, der for 13 år siden begyndte med et løb med 290 deltagere, har med årene vokset sig kæmpestort.

Derfor indtog omkring 2800 deltagere torsdag Daugbjerg og Mønsted for at deltage på en af de 10 distancer i Kalkmineløbet, der bød på stor variation i tid og terræn.

Et af løbene var ikke sat til et bestemt kilometerantal, men gik ganske enkelt ud på at løbe i 10 timer, mens et andet var 52,7 kilometer - altså én og en kvart maraton.

Men der var også de mere afdæmpede løb på 10,54 kilometer, 6,54 kilometer eller børneløbet på lidt under tre kilometer.

Uhygge i gruberne

Men selv om man er barn, kan man godt løbe længere.

Det kunne i hvert fald kusinerne Eva Brix Thøgersen og Sophia Birch Honoré, begge 10 år og fra Silkeborg. Sammen med deres henholdsvis mor og far, havde de taget turen til Mønsted.

- Jeg løber hver tirsdag, hvor jeg går til orienteringsløb, forklarer Sophia Birch Honoré.

Kusinerne Eva Brix Thøgersen og Sophia Birch Honoré, begge 10 år og fra Silkeborg, fulgtes ad på en 6,54 kilometer rute. Næste gang vil de gerne prøve et længere løb. Foto: Turit Skovborg

Det gør hendes kusine ikke, men hun var godt med alligevel.

- Jeg løber også sommetider, så jeg kan godt løbe, forklarer Eva Brix Thøgersen.

Det var deres forældre, der spurgte dem, om de ikke ville med, og det var de helt med på. Løbeturen var en god oplevelse.

- Det var fedt, og det var sjovt at løbe inde i gruberne, men også lidt uhyggeligt, fordi der var lidt mørkt derinde, forklarer Eva Brix Thøgersen.

Selvom de også gik lidt af turen, så er de klar til næste år.

- Det kunne godt være, vi skulle løbe lidt længere næste gang, siger Eva Brix Thøgersen.

Så skilt ved turistbesøg

Også ni-årige Emma har taget turen til Mønsted sammen med sin far Torben Lykke Lauridsen fra Ikast.

Torben Lykke Lauridsen og hans niårige datter Emma skulle prøve kræfter med hvert deres løb. De opdagede løbet ved et turistbesøg i Mønsted Kalkgruber, hvor de så en reklame for det. Foto: Turit Skovborg

Hun løber sommetider sammen med sin far, men denne gang får han lov at løbe sine 10,5 kilometer alene, mens hun snupper turen på cirka 2,5 kilometer. Men egentlig ville hendes far gerne have løbet lidt længere.

- Måske vil jeg gerne løbe lidt længere næste gang, men der var udsolgt på de andre ruter, fortæller han.

Det var nemlig en pludselig indskydelse, der fik ham og datteren til at melde sig til.

- Jeg og hendes lillesøster har været almindelige turister hernede, og så så vi skiltet og tænkte, at det kunne vi måske godt løbe. Det kunne være sjovt at prøve det med kalkgruberne, fortæller Torben Lykke Lauridsen, mens Emma tjekker den neongule t-shirt ud, som hun skal have på til sit løb.

På vej til en tradition

Normalt bor der 1300-1400 mennesker i Mønsted og Daugbjerg Sogne, så med 2800 deltagere giver det sig selv, at en del mennesker kommer fra andre steder i Danmark - og endda udlandet - for at deltage.

Det gælder også Kenneth Gyldenløve, Viborg, der er med til løbet sammen med Jan Nielsen og Steffen Møller Madsen, begge Silkeborg. De har alle tanket en mørk fadøl op og er klar til at løbe en kvart maraton, når bunden er nået.

Jan Nielsens t-shirt kunne ellers godt snyde med sit store print af en flagermus, men hverken han eller de andre er helt i form til det såkaldte »Badman-løb« på 52,7 kilometer.

Kenneth Gyldenløve, Jan Nielsen og Steffen Møller Madsen valgte at varme op til kvart maraton ved Kalkmineløbet med tre fadøl. Foto: Turit Skovborg

De godt 10 kilometer er rigeligt, ved de fra tidligere løb. Og de kan også godt tage lang tid at komme igennem.

- Det er et hyggeløb, og der er masser af poster undervejs, hvor vi lige skal stoppe op, siger Jan Nielsen.

Steffen Møller Madsen nikker.

- Ja, på de her depoter kan man få lidt at drikke og spise. Jeg kan da huske, at vi fik en spegepølsemad inde i gruberne sidste gang, tilføjer han.

Og når nu vejret alligevel ikke helt arter sig, og formen måske ikke er helt i top, så kan opvarmningen lige så godt bestå i en mørk fadøl.

- Man kan jo ikke slå nogen rekorder i det her løb, så det er bare for sjov, siger Jan Nielsen, der sammen med de to andre bliver enige om, at den her tur sammen med kolleger og påhæng vist sagtens kan udvikle sig til en tradition.

Kalkmineløbet er ikke bare hard core løb. Det er også masser af hygge - både den folk selv sørger for og poster langs ruterne, der byder på lidt af hvert. Foto: Steen Don