De måtte finde ekstra borde og stole frem, da mange havde lyst til at markere Stoholm IF´s 100 års jubilæum, der egentlig indtraf allerede i 2021, hvor der dog grundet corona aldrig blev en lejlighed til at invitere mange mennesker. Foto: Henrik Bagge

Jubilæum: De første 100 år med Stoholm IF

Venner af klubben strømmede til, da et jubilæum blev fejret med et års forsinkelse

STOHOLM Der var kagemand og forfriskninger ad libitum, da Stoholm IF lørdag havde inviteret til markering af foreningens 100 års jubilæum i Stoholm Fritids- og Kulturcenter.

Det blev faktisk rundet allerede i 2021, men på grund af corona viste der sig aldrig en lejlighed til at invitere mange gæster på en gang, så derfor måtte vi hen til starten af april 2022, før man på behørig vis kunne fejre de mange ledere, trænere og idrætsudøvere, der kom før os.

Og det blev så stort et tilløbsstykke, at der måtte findes ekstra borde og stole frem, mens venner af foreningen i en jævn strøm kom til, nogle med favnen fuld af scrapbøger, gamle pokaler og fotos af klubkoryfæer, som sammen med et slideshow udgjorde en fin, lille udstilling, der for eksempel også indeholdt hele årgange af kluborganet »Idrætsbladet«, der første gang så dagens lys i 1981.

Børnene var der også tænkt på med slush ice og en bane med to el gokarts, der bragte stemningen udenfor på kogepunktet.

Endte altid på kroen

Indenfor løb Stoholm IF´s formand, Gitte Graversen, i en tale igennem de første 100 års klubhistorie med højdepunkter og jubilæer, der på en eller anden måde altid syntes at involvere byens kro i stort omfang.

Men værd at nævne var det også, at klubbens tre idrætsgrene, nemlig fodbold, håndbold og atletik, alle på et eller andet tidspunkt har leveret på eliteniveau, hvor håndbolden stadig forsøger at holde fast, og hvor atletikken stadig leverer resultater på topniveau for børn og unge, mens fodbolden skal mere end 50 år tilbage i tiden for at finde de store øjeblikke med et par sæsoner i 3. division.

Man skal dog kun omkring en snes år tilbage i tiden for at finde fodbold på topniveau i Stoholm, da Karlsen Arena i 2001 lagde græstæppe til et par superligakampe, mens Viborg Stadion var under ombygning.

Der var også anledning til at ære mindet for Poul Toft, der gik bort for nylig, efter han til en sen alder havde været en elsket og respekteret kastetræner i atletikklubben for en række unge talenter på deres vej mod den danske elite.

Til stede ved receptionen var også hans enke, Edith Toft, der tilbage i 1979 sammen med sin mand stiftede klubbens atletikafdeling, og den blev ved receptionen også tilgodeset med klubbens jubilæumspokal, der tilfaldt Thorkild Larsen som en forbilledlig leder i Stoholm Atletik.

60 år på fodboldbanen

Således den officielle hyldest, men rundt ved bordene, hvor anekdoterne ivrigt blev udvekslet, var der også spektakulære klubhistorier at finde, såsom i tilfældet Lars Højrup Johansen, der i en bredere kreds nok bedst er kendt fra Tøjeksperten i Stoholm.

Den nu 67-årige tidligere kludehandler kunne nemlig berette om en intet mindre end 60 år lang, ubrudt karriere som fodboldspiller i Stoholm IF, hvor han stadig er aktiv på +55 Master-holdet.

Efter at have siddet i kørestol som femårig begyndte han nemlig som seksårig at træne fodbold under de legendariske Thies Thomsen og Hans Klinge.

- Han var far til brødrene Klinge, bærende kræfter på 3. divisionsholdet, lyder det indforstået fra Lars Højrup Johansen, der selv ramte holdet på vej ned, men dog nåede at spille Danmarksserie.

Med debut i 1962 har han altså optrådt i nu seks årtier for hjerteklubben, og han har selv en god forklaring på, hvordan bentøjet har holdt så længe.

- Jeg har altid stået nede bagved og dirigeret med de andre, siger Lars Højrup Johansen og finder anledning til at nævne sit store forbillede i de tidlige år.

- Ejvind Jensen. Han var sweeper på 3. divisionsholdet i 60´erne. Vi skulle ikke engang vaske hans tøj efter kampen, for han var aldrig nede at ligge. Han havde nemlig, ligesom mig, evnen til at læse spillet, så han løb næsten aldrig. Det var ikke nødvendigt.

»60 år i træk har jeg spillet fodbold i Stoholm IF. 60 år, du«, lød det fra 67-årige Lars Højrup Johansen (tv). »Puha«, svarede 72-årige Hans Peter Johansen, som om det skulle være noget. De er begge stadig aktive fodboldspillere på Stoholm IF´s +55 Masterhold. Foto: Henrik Bagge
Formand Gitte Graversen (i gult) hyldede i en tale alle de gode mennesker, der kom før os gennem 100 år i Stoholm IF. Med det alternative mundbind for ansigtet er det Bettina Schmidt, formand i Stoholm IF Håndbold. Foto: Henrik Bagge
Gamle scrapbøger, pokaler og fotos af klubkoryfæer udgjorde sammen med et slideshow en fin, lille udstilling til markeringen af Stoholm IF´s første 100 år. Foto: Henrik Bagge