De fleste løber den 5,3 kilometer lange runde, der også går hen over byens kælkebakke, mens andre benytter lejligheden til at gå en familietur til Vinterløbet. Arkivfoto: Henrik Bagge

Vinterløbet er tilbage: Løb julesulen og kransekagen væk

Den sjette udgave af Vinterløbet i Sparkær sender igen deltagerne op over byens kælkebakke

SPARKÆR Sparkær Idrætsforening er lørdag den 14. januar igen klar med Vinterløbet, der med Jens Buhl Christensen som primus motor afvikles for sjette gang efter en coronasvækket udgave i 2022 og en decideret corona-aflysning i 2021.

Og der er som sådan intet nyt under vintersolen, når man inviteres til enten at løbe eller gå den 5,3 kilometer lange rundstrækning i et såkaldt »rundeløb«, hvor man kan begive sig ud på alle de runder, man har lyst og luft til.

Ruten giver et godt billede af landskabet omkring Sparkær, hvor man blandt andet kommer igennem både det flade landbrugslandskab og det mere kuperede morænelandskab i kanten af Fiskbæk Ådal.

Flere løber maraton

Løbet blev første gang afholdt i januar 2017 med 80 deltagere, men de efterfølgende år har der været langt over 100 deltagere, og for mange er det efterhånden blevet en tradition at deltage i Sparkær Vinterløb.

16 løbere har hidtil deltaget hver eneste gang, og langt de fleste af disse har da også meldt deres ankomst i 2023, oplyser Jens Buhl Christensen.

Starten går ad flere omgange fra klubhuset på Enrico Dalgas Vej, da nogle benytter lejligheden til at få endnu et maraton (otte runder) eller halvmaraton (fire runder) under bæltet, så de første fyger ud på ruten allerede klokken 08.30, heriblandt også et par stykker, som vil gå et maraton.

Løbet er nu om dage også åbent for en »familietur«, hvor man kan tilmelde sig som hold og sammen gå eller løbe én eller flere runder.

Ved tilmelding senest den 7. januar er der i øvrigt mulighed for at tilkøbe medalje, men ellers er der mulighed for eftertilmelding helt op på løbsdagen.

En bitter på toppen

Arrangementet er efterhånden bredt kendt i Jylland, men der har også været deltagere fra Fyn. Og der er typisk tre ting, som har indprentet sig hos deltagerne: Det skiftende vejr i januar, byens kælkebakke, som forceres undervejs, og så den efterfølgende suppe.

I det hele taget gøres der meget ud af forplejningen undervejs, da toppen af kælkebakken har et depot med både øl, vand og bitter, mens der i start-/målområdet ved klubhuset også er både vådt og tørt til deltagerne.

Det vigtigste for arrangørerne er under alle omstændigheder, at man hygger sig og får en god oplevelse med motion i det omfang og tempo, som man hver især har det godt med.

- Hver gang, man går eller løber en tur, har man vundet over sofaen, som Jens Buhl Christensen udtrykker det.

Arrangør af Vinterøbet Jens Buhl Christensen (th) har som regel selv taget opstilling på toppen af Sparkærs kælkebakke, hvor han byder på en øl, en bitter eller en vand til de pressede løbere, inden de igen tager den nedad bakken på den anden side. Arkivfoto: Henrik Bagge