Den særlige ordning i hjemmet på Trevadvej med fri adgang til stuehuset for Roberta har nogle steder i lokalsamfundet givet Heidi Nielsen øgenavnet »Voksen-Pippi«. Med sin liden størrelse minder Roberta dog mere om en stor hund, og hun er da også fuldstændig stueren og har i det hele taget en diskret adfærd, selv om hun godt kan finde på at smække skærmen i, hvis Heidi Nielsen har siddet for længe ved den bærbare. Ellers kan Roberta godt lide at se fjernsyn. Foto: Steen Don

Gadagung i dagligstuen: Minihesten Roberta er blevet en læsehest

Den utrolige historie om en shetlandspony i Kjeldbjerg er nu kommet i bogform

KJELDBJERG Med en omtumlet og indimellem lidelsesfuld tilværelse, som hendes »mor« flittigt har dokumenteret online for omverdenen, har minihesten Roberta i Kjeldbjerg efterhånden sikret sig lidt af en fanskare på sociale medier.

Og det er da også efter mildt pres fra loyale følgere, at dyrlæge Heidi Nielsen nu endelig imødekommer efterspørgslen og udgiver en bog med titlen »Roberta - tanddyrlægens assistent«.

Med sig selv som forfatter og forlægger har Heidi Nielsen netop sendt bogen i handlen, og den kan foreløbig erhverves gennem hendes egen hjemmeside.

Bogen er, med Roberta selv som fortæller, en blød børnebog om en shetlandspony fra Belgien, der måtte så grueligt meget igennem, inden hun via Djursland fandt et kærligt hjem og en livsven i Fjends.

Her har Heidi Nielsen som specialiseret hestetandlæge og -kiropraktor indrettet sig på Trevadvej med egen klinik til de firbenede klienter, som hun dog også gerne tager ud til på hjemmebesøg, hvis nogen kalder.

Bogen om Roberta er på 67 rigt illustrerede sider og er i handlen nu. Den kan købes gennem Heidi Nielsens egen hjemmeside, og så er håbet, at en boghandel eller to også vil samle den op og tage den ind i sortimentet. Det er Heidi Nielsen selv, der har skrevet bogen med både hjertet og hjernen, mens en del af illustrationerne er lavet af Anne Bang Pedersen, som Heidi Nielsen havde i praktik, og som viste sig at have mange talenter. Heidi Nielsen har også taget Robertas hovaftryk og gjort den til et stempel, så den populære minihest kan signere bogen for kunderne. Foto: Steen Don

Skrækkeligt tandsæt

»Roberta - tanddyrlægens assistent« er en vendebog, der i den ene ende fortæller den fantastiske historie om et hårdtprøvet, men utroligt mildt, lille væsen, der har taget alle med storm, som hun mødte på sin vej.

Og i den anden ende er bogen en slags opslagsværk med spørgsmål og svar, hvor hesteinteresserede med tips og letforståelige illustrationer kan gøre sig klogere på vigtigheden af at pleje og vedligeholde tandsættet hos hesten.

Roberta startede nemlig sin livsrejse med en årelang og altfortærende tandpine, der til sidst kun var et hestehoved fra at få hende aflivet.

Som født og opvokset på et belgisk stutteri, som ikke havde noget særligt øje for tandpleje, fandt hun som otteårig en ny ejer på Djursland, hvor hun var tiltænkt en rolle som avlsdyr. Og det var her, Heidi Nielsen første gang kom ind i billedet, efter avleren havde fundet tanddyrlægen på nettet.

- Da jeg kiggede ind i munden på hende, var der slet ikke plads til tænderne, og de var nærmest groet sammen eller rundt om hinanden. Nogle af dem havde huller, andre rodbetændelse, og seks af dem var der paradentose ved. Jeg kunne hurtigt se, at det minimum ville komme til at koste 50.000, inden vi havde bare nogenlunde styr på det. Så de bad mig om at aflive hende, siger Heidi Nielsen.

Der er ikke længere nogen i Kjeldbjerg, der løfter et øjenbryn, når Heidi Nielsen går tur med både hesten Roberta og gravhunden Ida i flexline. Foto: Steen Don

To år med operationer

Heidi Nielsen havde dog undervejs udviklet et ømt punkt for den sky, men søde hest, som også fagligt var spændende for den ambitiøse tanddyrlæge.

- Jeg har brugt to år på at operere hende, og jeg har nok haft hende åbnet i munden 30-40 gange. Hun har fået fjernet fire kindtænder, rodbehandlet to og så paradentosebehandlet seks tænder, siger tanddyrlægen, der i store træk har de samme instrumenter til rådighed, som din egen tandlæge.

Roberta får derfor også en særlig diæt, da hun ikke kan tygge almindelig mad, så når der ikke er græs om vinteren, får hun opblødt eller snittet foder.

Heidi Nielsen gav hende faktisk navnet Roberta, da hun i haven i Kjeldbjerg hurtigt kom til at virke som en robotplæneklipper, fordi hun efter de mange operationer ikke rigtig kunne tygge noget, men fik sin føde fra græsplænen, som hun gennem tre år har holdt pænt nede.

ROBERTA

Roberta er en mini shetlandspony

Hun måler 68 centimeter over ryggen og vejer 70 kilo

Hun er 11 år og født i Belgien

Som otteårig kom hun til en avler på Djursland, men meget dårlige tænder gjorde hende uegnet at avle på

Tanddyrlæge Heidi Nielsen reddede hende fra aflivning og tog hende med hjem til Kjeldbjerg

Her har Roberta fået tænderne på plads og nyder det frie liv

Med sit stille væsen virker hun beroligende på sine artsfæller og er derfor en slags assistent, når dyrlægen tilser andre heste

Hun er også en populær besøgs- og krammehest på plejehjem

Hun indtager aktuelt hovedrollen i børnebogen »Roberta - tanddyrlægens assistent«

Bogen er til højtlæsning for de mindste og letlæselig for 8-12-årige

Assistent i klinikken

Roberta følger i store træk Heidi Nielsens daglige rutiner, for når tanddyrlægen får kunder i klinikken, er Roberta også med som en slags tandlægeassistent.

- Hun hjælper de heste, der kommer her, med at falde til ro. Det er tit stressende for et dyr at komme til dyrlægen, men det oplever jeg aldrig her. Hun står altid hos dem, mens de bliver ordnet, og skal jeg lave fyldninger eller noget andet, der tager lang tid, lægger hun sig bagved dem, indtil vi er færdige. Så hun er fast ansat, griner Heidi Nielsen.

Den kærlige Roberta har også et virke som besøgshest på plejehjem, hvor hun går lige i hjertet på beboerne og bringer minder frem om deres barndom på gårdene.

- Og der finder hun sig i alt. Der er ikke noget, de ikke kan gøre med hende. Og sidder en beboer og sover, går hun stille hen og skubber forsigtigt til dem. Det går hun sådan selv rundt og finder ud af, siger Heidi Nielsen.

Roberta har eget soveværelse i stalden, hvor hun også prøver at opdrage lidt på en helt ung shetlandspony ved navn Colombo. Men når det bliver morgen, søger hun ind til stuehuset, hvor Heidi Nielsen vågner ved, at Roberta skubber til håndtaget på den låste dør med mulen, og hvis mor ikke straks er der, begynder hun at banke på døren med den ene hov. Foto: Steen Don

Fri adgang til stuehuset

Roberta følte sig hurtigt hjemme i de gæstfrie omgivelser i Kjeldbjerg, faktisk så meget, at Heidi Nielsen en dag hun havde været i haven kom ind og fandt Roberta inde i stuen.

- Det skete nogle gange, og så kom jeg vist også til at give hende lidt inde i køkkenet, og så var det selvfølgelig endnu sjovere at gå derind. Og så gik der ikke så længe, inden hun også selv fandt ud af at åbne dørene, siger Heidi Nielsen.

Heidi Nielsen tog ind til den lokale gulvmand, da hun ville have nyt linoleumunderlag med træpræg til køkken og stue. Her tog de det fattet, da hun sagde, at det bare skulle kunne holde til en hest. Foto: Steen Don

Siden har Roberta taget den i fri dressur hen over stuegulvet, om end hun er en sindig type, der ikke sådan går og vælter ting omkring sig eller vrinsker »se mig, se mig«.

Hun er også fuldstændig stueren, selv om det ikke er noget, hun er blevet trænet til, så også her i huset er pærerne kun i lamperne.

Under den aktuelle, hårde vinterfrost har Heidi Nielsen dog været nødt til at lukke Roberta ud på marken om natten, fordi vandrørene i huset fryser, hvis Roberta går og lukker dørene op.

Ellers har hun sit soveværelse i stalden, hvor der er et hul i muren ud til haven, så hun kan bevæge sig frit omkring på matriklen, som hun lyster.

I stærk kontrast til, hvad mange tror, bruger heste nemlig ikke natten til at sove. De bevæger sig omkring og æder det meste af tiden og sover faktisk kun omkring sammenlagt fire timer i døgnet.

Heidi Nielsens nye bibeskæftigelse som forfatter er i øvrigt stukket helt af for hende. Hun har således snart en moppedreng af en fagbog til hesteejere klar, som hun har skrevet sammen med kollegaen Mette Aarup.

Roberta interesserer sig også for madlavning og kan lige nå panden på komfuret, når mor tilbereder noget, hun troede bare var til hende selv. Foto: Steen Don