11-årige Commander VG og 50-årige Aistis Vitkauskas har det seneste år gjort så store fremskridt sammen, at den litauiske rytter fra Mønsted godt tør drømme om top 20 til VM i military i Italien. Privatfoto

VM i Italien: Ekvipage fra Fjends dyster mod verdenseliten i military

Commander VG og Aistis Vitkauskas fra Mønsted går i den kommende weekend efter top 20 til VM i military

MØNSTED Alle veje fører som bekendt til Rom, også for Aistis Vitkauskas og hesten Commander VG.

Den 15.-18. september deltager ekvipagen fra Mønsted nemlig ved VM i military, som denne gang afvikles i Pratoni blot en rask ridetur fra den italienske hovedstad.

Ekvipagen stiller op for Litauen, men da 50-årige Aistis Vitkauskas gennem de seneste syv af sine 25 år i Danmark har boet i Mønsted, repræsenterer han også Fjends i den sport, der med disciplinerne dressur, springning og terrænløb nogle gange kaldes ridesportens triatlon.

Top 20 er realistisk

I Mønsted driver den rutinerede rytter og hustruen Helene virksomheden Litudania, hvor han som beridder står for træningen af hestene, mens hun står for det praktiske og det regnskabsmæssige.

Den nu 11-årige Commander VG har kun været en del af det femstjernede topselskab i et par år, men han har tidligere præsteret en top 10 i selskab med hele verdenseliten.

Så høje er ambitionerne ikke til det forestående VM i Italien, men Aistis Vitkauskas er alligevel ikke bange for at melde en frisk målsætning ud.

- Jeg har top 20 i tankerne, siger han og gør opmærksom på, at meget skal lykkes på samme tid for at indfrie den forventning.

Men han ser det som realistisk.

Commander VG har nemlig fået mere ro i hovedet, siden sidst avisen besøgte ekvipagen op til EM for et år siden.

- Han er mere klar nu end dengang. Han er stadig en ung hest, og i den sport drejer alt sig om erfaring, men vi er på rette vej, siger Aistis Vitkauskas.

Som altid er hustruen Helene Stenshøj en del af delegationen, når Aistis Vitkauskas og hesten Commander VG i den kommende weekend er oppe imod hele verdenseliten i military ved VM i Pratoni i Italien. Arkivfoto: Lars Rasborg

Stor forbedring på et år

Det mellemliggende år har været godt med flere fine stævner og al den erfaring, ekvipagen har høstet derigennem.

Ifølge Aistis Vitkauskas er Commander VG blevet mere moden i sit sind, stærkere i kroppen og mere balanceret.

Han er også i højere grad med på, hvad der skal ske, og i en marginalsport, som military i lighed med al anden elitesport er, er sådanne små detaljer og forbedringer medvirkende til, at man godt tør skrue forventningerne lidt i vejret i Vitkauskas-lejren.

- Jeg kan ikke garantere, hvad det rækker til, for der er så meget, der spiller ind, og held er også en stor del af det. Men jeg håber, at vi kan forbedre os fra europamesterskabet sidste år, siger Aistis Vitkauskas.

Commander VG har siden sidst især forbedret sig på dressuren, som var den disciplin, det haltede mest med.

Og så har Aistis Vitkauskas erfaret, at ruten til terrænløbet er meget kuperet denne gang, hvilket godt kan vise sig at være en fordel for en ung hest i god form.

- Jeg tror, at den rute kan give en udfordring med kondien for nogle deltagere, også fordi tiden er en faktor, som kan give strafpoint, hvis man er for længe om det, påpeger Aistis Vitkauskas.

Danmark er til VM i Pratoni repræsenteret af Hanne Wind Ramsgaard med Amequ Torino og Mia Hastrup med Shjabrina.