Omkring 20 børn gjorde pædagogerne med Sheila Lund Lisberg på guitar selskab på scenen til Fyrrevængets egen version af Povl Kjøllers »Skovsangen« med omkvædet »Halløjsa kom så med...«. Foto: Henrik Bagge

Jubilæum: 50 år med børnehave i Fyrrevænget

Åbent hus i anledning af jubilæet lokkede mange venner af huset til

STOHOLM Det meste foregik på legepladsen, da Fyrrevængets børnehave i Stoholm fredag fejrede sit 50 års jubilæum med åbent hus i et par timer.

Det havde i stor stil lokket både nuværende og tidligere brugere af børnehaven med 60 børn til i både størrelse voksen, midtimellem og lille, mens også kolleger, samarbejdspartnere, naboer og øvrige af byens borgere lod sig lokke af kaffe, kage, frugt, popcorn og slush ice i lange baner.

Børnehusleder ved både Fyrrevænget og Rådhushaven i Stoholm Majken Lund Thomsen (tv) og afdelingsleder ved Fyrrevænget Sheila Lund Lisberg fortalte den 50 år lange historie om Fyrrevængets børnehave som et eventyr i børnehøjde. Foto: Henrik Bagge

Der var fælles velkomsttale i støvregn ved børnehusleder Majken Lund Thomsen, der også har ansvaret for Stoholms anden børnehave, Rådhushaven, og afdelingsleder i Fyrrevænget Sheila Lund Lisberg.

Eventyret om Fyrrevænget

Og den formede sig på en finurlig måde som et omskrevet eventyr i børnehøjde, der på fineste vis brugte Fyrrevængets børnehave som et billede på hele samfundsudviklingen gennem det seneste halve århundrede.

- Der var engang for lang tid siden et land, der hedder Danmark. I det land boede mænd, kvinder og børn. Mændene gik på arbejde, og kvinderne passede huset og alle deres børn. Børnene legede hele dagen, og de brugte deres fantasi til selv at finde på lege. De legede med mudder og pinde, de sang og klatrede i træer, lød indledningen på eventyret om Fyrrevænget.

- Men så skete der noget, deromkring da Fyrrevænget blev til børnehave. For ved I hvad? Nu ville kvinderne ikke længere gå derhjemme. Nixen. De ville også have det der arbejde. Så derfor var man nødt til at finde nogle damer...nej undskyld, personer...der kunne passe på alle børnene. Og derfor brugte Danmark en masse penge på at bygge huse, som børnene skulle lege i. De huse kom til at hedde børnehaver, og damerne skulle sørge for, at det var næsten som at være derhjemme, når børnene blev passet i husene, lød det videre.

50 års jubilæum i Fyrrevængets børnehave i Stoholm 2022. Foto: Henrik Bagge

En eksplosion af børnehaver

Det var således først i 1965, at begrebet »daginstitution« første gang så dagens lys i en ny lov om børne- og ungdomsforsorg, da kun 7,3 procent af landets småbørn gik i daginstitution.

I løbet af de næste 10 år eksploderede antallet af både vuggestuer og børnehaver, så andelen af børn i daginstitution i 1975 var på 27,4 procent. I dag kommer fire ud af fem børn i daginstitution.

Og det var altså i løbet af denne første bølge, i 1972, at Fyrrevængets børnehave i Stoholm så dagens lys.

Buffeten var kommet fra paradis, da Fyrrevængets børnehave i Stoholm fejrede 50 års jubilæum. Foto: Henrik Bagge

Den eneste pædagog, Edith, bestemte det hele, men børnene legede stadig med mudder og pinde og sang og klatrede i træer.

Men siden kom nye pædagogikker, som førte til øget medbestemmelse for børnene, der i højere grad blev spurgt, hvad de selv havde lyst til. Og børnene legede stadig med mudder og pinde og sang og klatrede i træer.

Efter cirka 20 år med Fyrrevænget kom bogen »Det kompetente barn«, som tegnede den nye pædagogik for en stund.

Nu skulle børnene for alvor inddrages, selv om de stadig legede med mudder og pinde og sang og klatrede i træer.

De pædagogiske læreplaner

Da Fyrrevænget fyldte 30 år, var det blevet comme il faut, at børnene både skulle lege og lære.

Men selv om børnene blev del af en lov, legede de stadig med mudder og pinde og sang og klatrede i træer, og det gjorde de også, da Fyrrevænget blev 40 år, og dagen nu var indrettet efter »de pædagogiske læreplaner«.

50 års jubilæum i Fyrrevængets børnehave i Stoholm 2022. Foto: Henrik Bagge

Siden blev nutidens børnesyn skrevet ind i loven, så det, at være barn, nu fik værdi i sig selv.

Dermed har børn nu ret til at være børn, til at være forskellige og til at udvikle sig i forskelligt tempo. Og læring sker hele dagen og gennem alle aktiviteter.

- Så det er den måde, alle pædagoger møder børnene på nu. Med fokus på trivsel og udvikling af dannelse. Mens børnene stadig leger med mudder og pinde, synger og klatrer i træer, sluttede eventyret.

Det var fede tider fredag i Fyrrevænget, da menuen stod på både pandekager, fødselsdagskage, popcorn og slush ice i lange baner.  Foto: Henrik Bagge

Halløjsa kom så med...

Herefter fik pædagogerne med Sheila Lund Lisberg på guitar selskab på scenen af omkring 20 børn til Fyrrevængets egen version af Povl Kjøllers »Skovsangen« med det letgenkendelige omkvæd »Halløjsa kom så med...«.

Og på volumen at måle, havde et par af de små tydeligvis sat sig for at blive noget ved musikken.

»Og så det lange: Hurraaaah.« Birgith Langballe (tv.) fra Stoholm er også byrådsmedlem i Viborg Kommune for Socialdemokratiet, og hun fik lov at følge efter børnehusleder i Stoholm Majken Lund Thomsen (th.) og afdelingsleder i Fyrrevænget Sheila Lund Lisberg på talerstolen. Foto: Henrik Bagge

Også næstformand i Viborg Kommunes Børne- og Ungdomsudvalg Birgith Langballe (S), Stoholm, tog ordet.

- Jeg er både stolt og beæret over at blive inviteret med til at ønske jer tillykke i dag. 50 år vidner for mig om både robusthed, kvalitet og ikke mindst stor lokal opbakning til jeres institution, sagde Birgith Langballe, der selv har haft børn i Fyrrevænget.

50 års jubilæum i Fyrrevængets børnehave i Stoholm 2022. Foto: Henrik Bagge
50 års jubilæum i Fyrrevængets børnehave i Stoholm 2022. Foto: Henrik Bagge