Kristian Pihl Lorentzen. Arkivfoto

Vigtig hjælp til ukrainere på flugt

Krigsforbryderen Putin har sendt den russiske hær på en blodig invasion i Ukraine. Og han går ikke kun efter militære mål, men også civilbefolkningen beskydes med artilleri og raketter.

Det afføder naturligt en flygtningestrøm, der ikke er set i Europa siden 2. Verdenskrig. Danmark skal naturligvis være klar til at hjælpe i den største humanitære krise i Europa i årtier. Derfor er Venstre med i en bred aftale med regeringen, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, LA og Kristendemo-kraterne om en særlov, der gør det muligt for personer, der er fordrevet fra Ukraine, at få meddelt opholdstilladelse, så de hurtigt kan starte i skole, på uddannelse eller i arbejde. Særloven, der nu er hastebehandlet og vedtaget i Folketinget er vigtig hjælp til selvhjælp til de fordrevne ukrainere.

Mere end 2,8 mio. mennesker er siden den 24. februar blevet tvunget på flugt fra Ukraine, mens mere end 1,8 mio. vurderes at være internt fordrevne ifølge tal fra FN. I Danmark bor og arbejder omkring i forvejen ca. 13.000 ukrainere. Venstre vil sikre hjælp lokalt i Ukraine, i nabolandene til Ukraine, og selvfølgelig også hjælpe til de flygtende ukrainere, som kommer til Danmark.

Særloven sikrer, at ukrainerne hurtigt kan komme i arbejde, hvilket er manges eget ønske. Så snart man har ansøgt om opholdstilladelse, vil man kunne få lovligt ophold i Danmark. Det betyder mulighed for at arbejde samt adgang til undervisning og uddannelse - uden at skulle bo månedsvis på et asylcenter. Det har været helt afgørende for Venstre, at ukrainerne hurtigt kan blive en del af lokalsamfundet.

Loven sikrer også, at herboende ukrainere kan tage hjem og kæmpe mod Putin uden at miste deres opholdstilladelse i Danmark. Heller ikke pågældendes familie mister opholdstilladelsen i Danmark, hvilket er centralt. Et fredeligt land og et europæisk folk i vores nærområde er under et vanvittigt angreb af en aggressiv stormagt. Det har et stort flertal i folketinget handlet resolut på.